FREELANCING: NAJPOGOSTEJŠIH NAPAKE PRI POSTAVLJANJU CENE

Razmišljate o tem, da bi redno službo zamenjali za freelancerstvo ali pa ste že freelancer? V vsakem primeru se je dobro zavedati, da boste na takšen način morali ogromno stvari delati sami. Ena izmed teh stvari so tudi finance, ki vam najverjetneje povzročajo največ stresa. Zato smo pripravili nekaj najpogostejših napak, ki jih freelancerji delajo pri financah in kako se z njimi spopasti.

Ne govorite z ostalimi freelancerji

Najboljši način, da si pripravite dober cenovni sistem, je, da za nasvet povprašate druge ljudi, ki so freelancerji. Če ne poznate veliko takih ljudi, se lahko pridružite tudi različnim skupinam na spletu.

Pozabljate na druge finančne obveznosti

Ko postavljate cene za nove stranke, ne računajte samo na to, koliko denarja boste dobili, ampak tudi, kako boste pokrili stroške. Ne pozabite na plačilo položnic, hrane, najemnine ali kredita. Najbolje je, da v excel tabelo vnesete vse stroške, ki jih imate v enem mesecu in koliko potrebujete na mesec, da pokrijete prispevke in vse stroške.

Računate samo delo na uro

Večina freelancerjev začne tako, da zaračunava samo ure, ki jih delajo. Ko to delate že nekaj časa, lahko to spremenite in začnete ceno postavljati na dan ali na celoten projekt. Znotraj projekta je ogromno faktorjev, kot je komunikacija s stranko, raziskava in vaše znanje, ki vas bo na koncu stalo več časa in denarja.

Pozabljate na to, kje živite

V Sloveniji to sicer ni takšen problem, če pa živite nekje v tujini in živite v glavnem mestu, so stroški najemnine in življenja precej večji kot v nekem manjšem mestu. Razlikuje se tudi trg dela. Večina strank bo to razumela, še posebej, če živijo v istem mestu kot vi, večina freelancerjev pa na to na začetku pozabi.

Pozabljate na svojo vrednost

Koliko ste vredni in kaj prineste v strankino podjetje, bi moralo biti vključeno v cenik dela. Cenik, ki temelji na vaši vrednosti, vam da možnost, da računate glede na to, kaj prineste stranki, ne na to, koliko časa vam bo vzelo, da zaključite projekt. Tudi, če vam naloga vzame manj časa, to ne pomeni, da morate računati manj. Pomeni, da računate več, saj ste predstavili svoje izkušnje in ste nalogo opravili bolje in hitreje kot drugi ljudje.

Povzeto po: The Every Girl

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo