GROZNI SODELAVCI, ŠE SLABŠI ŠEFI: KAKO SE SPOPASTI S SLABIMI ODNOSI NA DELOVNEM MESTU?

Vsi si želimo prijetnega delovnega okolja, navsezadnje tam preživimo vsaj osem ur dnevno. Vendar pa, ko toliko časa prebijemo z ljudmi, ki imajo povsem različne karakterje in povsem različne interese, lahko hitro pride do konfliktov. Poglejmo, na kakšen način lahko prispevamo k čim bolj harmoničnemu delovnemu okolju oziroma kako preprečiti, da bi nas slabi medosebni odnosi na delovnem mestu preveč vrgli iz tira. 

 

Kaj ustvarja slabo delovno okolje? 

Stvari, ki so v delovnem kolektivu neprimerne (in nas kot člana lahko tudi močno prizadanejo), so prikrivanje informacij, ki bi morale biti dostopne, izpuščanje podrobnosti pri posredovanju informacij o delu, izboljševanje lastne podobe na račun prikazovanja sodelavcev kot slabih, nesodelovanje na skupnih nalogah, prilaščanje dela, ki bi ga moral opraviti (ali ga celo je opravil) nekdo drug, čustvena nedostopnost ter slaba volja oziroma zavračanje komunikacije. 

 

  

Nekaj nasvetov za reševanje oziroma omilitev problema 

– Analizirajte, kaj je šlo v odnosu s problematičnim sodelavcem/nadrejenim narobe oziroma kaj je vzrok problema (pri tem pa upoštevajte, da gre lahko za nekaj, kar pravzaprav nima z vami nobene povezave; morda ste na žalost prav vi postali tarča nekoga, ki probleme, ki jih ima doma, izživlja v službi, ali pa svojo negotovost izraža v obliki agresije). Poskušajte pogledati na situacijo z več zornih kotov in se vživeti tudi v sodelavca ali nadrejenega ter premislite, koliko ste k situaciji s svojimi odzivi in ravnanjem prispevali sami. 

 

– Sprejmite, da ni potrebno, da ste z vsemi prijatelji. Prednost dajte spoštljivim, četudi manj osebnim odnosom. 

 

– Povežite se s sodelavci, ki so vam bolj podobni in se z njimi bolje razumete – tako se boste lažje usmerili na pozitivne stvari v vaši službi in najverjetneje tudi dobili podporo, ko se vam bo naslednjič zgodila krivica oziroma boste tarča napada. 

 

– Dokumentirajte, kako poteka vaše delo, npr. tako, da shranite kopije tega, kar ste sami prispevali, pa tudi korespondenc z ostalimi zaposlenimi in strankami. Tako boste lahko brez težav dokazali, kaj in koliko ste prispevali. 

 

– Sprejmite, da ne morete vplivati na dejanja in ravnanje drugih, pač pa le na svoje lastne odzive. 

 

– V komunikaciji se izogibajte podlih trikov in ohranite svojo integriteto. Tudi ko se vam dogaja krivica, se odzovite mirno in racionalno ter ne pustite, da vas zvabijo v situacije, kjer bi se osmešili ali ponižali. 

 

– Izogibajte se konfliktov in situacij, kjer bi lahko prišlo do konflikta. Če izogibanje ne deluje, je naslednji korak, da se poskušate umirjeno pogovoriti. Iskreno in na lep način predstavite, kako sami vidite problem (brez obtoževanja, saj to ponavadi privede le do defenzivnega obnašanja ali stopnjevanja agresije). Povejte, kako se ob situaciji počutite in dajte možnost, da tudi druga oseba predstavi svojo plat. 

 

 

Ko pa enostavno ne gre … 

Razmislite o menjavi službe. Če je ves vaš trud zaman in se sitacije ne izboljšuje, začnite iskati drugo službo, da boste lahko brez slabe vesti (in finančne stiske) zapustili sedanje delovno mesto. Tudi če menite, da tako dobro plačane ali zanimive službe ne boste več dobili, vseeno pretehtajte, kako močno vas slabo delovno okolje spravlja v stres in slabo voljo: navsezadnje na delovnem mestu preživimo (vsaj) tretjino skoraj vsakega dneva – ne dopustite, da vam ta zastrupi še preostali dve. 

 

Pozor: ko ne gre le za slabe odnose, temveč mobing 

Če imate s sodelavcem ali nadrejenim zelo slab in neustrezen odnos, si poskusite čim bolj natančno zapisati, kaj na delovnem mestu doživljate in do kakšnih situacij prihaja. Tako boste najlažje ocenili, kateri problemi se ponavljajo, pa tudi lažje boste ocenili, kako hudi so pravzaprav (nagnjeni smo namreč k temu, da se nam, ko preteče dovolj časa, slabe situacije ne zdijo več tako hude, detajle pa kar pozabimo). Posebej pomembno je, da primerjate svoje izkušnje s tipičnimi znaki mobinga (povezava na spletno stran: http://www.mobing.si/slo/45_mobing_dejanj.html) in čim prej ukrepate, če ugotovite, da ste postali žrtev tega.

 

 

Povzeto po: 

http://www.mobing.si/slo/45_mobing_dejanj.html 

https://www.saba.com/blog/how-to-address-poor-work-relationships 

 

S. Ž.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo