Kaj je sinusitis in kako se zdravi?

Za odpravljanje vnetja in oteklosti nosne sluznice, se v hujših primerih, predpišejo tudi kortikosteroidna razpršila. Prav tako se lahko predpišejo tudi zdravila za lajšanje bolečin kot so aspirin, lekadol, calpol, ibuprofen…

Pri akutni ali kronični bakterijski obliki sinusitisa se predpišejo antibiotiki, ki se jih prejema vsaj deset, pogosto pa štirinajst dni.

Pri akutnem sinusitisu se primarno zdravljenje opravlja s amoksicilinom z ali brez klavulonske kisline. Bolnikom alergičnim na penicilin se lahko predpiše eritromicin v kombinaciji s trimetoprim-sulfametoksazolom. Druga izbira je cefuroksim ali moksifloksacin.

Otrokom se predpišejo podobni antibiotiki, odmerek pa je prilagojen njihovi telesni teži. Zaradi bojazni prehitrega zapiranja epifiznega rastnega hrustanca otrokom ne predpisujemo fluorokinolone.

Pri eksacerbaciji kroničnega sinusitisa se pri otrocih ali odraslih predpiše antibiotik širokega spektra kot je npr amoksicilin in klavulonska kislina, cefuroksim, pri odraslih tudi moksifloksacin.

Pri kroničnemu sinusitisu se antibiotično zdravljenje podaljša na štiri do šest tednov in pogosto privede do popolne ozdravitve. Nadaljnje zdravljenje je odvisno od občutljivosti povzročitelja izoliranega iz sinusov in terapevtskega odgovora bolnika.

Pri sinusitisu, ki se na antibiotično zdravljenje ne odziva, se lahko opravi kirurški poseg (maksilarna sinusotomija, etmoidektomija ali sfenoidna sinusotomija). Na ta način se izboljša pretok zraka in praznjenje, ter odstranjevanje mukopurolentnega eksudata, epitelnega detritusa in hipertrofične sluznice. Postopki se s pomočjo endoskopa običajno izvajajo intranazalno.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo