Triki, s katerimi boš začela zdravo jesti

Otežite si dostop do stvari, ki vam rušijo zdrav način življenja

Napravite čistko v shrambi in podarite vse, česar veste, da ne želite več jesti (oziroma le v zelo zelo majhnih količinah). S pulta pospravite vse tako zelo mikavne izdelke in jih zapakirajte v škatle in posode: naj bo vaše vodilo ’daleč od oči, daleč od želodca’. Na vidnih mestih so lahko samo posode, napolnjene z zdravimi in aromatičnimi začimbami.

Uporabljajte manjše krožnike in kozarce

Znanstveno potrjen trik za zmanjšanje količine zaužite hrane in pijače je zagotovo uporaba manjših kozarcev, krožnikov in skledic. Po eni strani nam preprečuje, da bi si lahko na krožnik naložili ogromno količino hrane, po drugi pa ustvarja občutek, da smo pojedli dovolj veliko porcijo, da smo lahko siti. Zanimiv eksperiment, kjer so eni od testiranih skupin dali prilagojene skodelice za juho, ki so se med jedjo same polnile, dokazuje, da še kako jemo tudi z očmi: ne le, da so opazovanci pojedli kar 73 % več juhe od skupine z običajnimi skodelicami, tega niti opazili niso. Z manjšo posodo lahko tako opazno zmanjšamo, koliko pojemo, hkrati pa tako lahko tudi zmanjšamo količino odpadne hrane.

Vztrajajte

Ko že mislite, da ste vse omenjene trike (ali pa le enega) že dodobra ponotranjili, vztrajajte še naprej. Da se navade utrdijo, traja približno tri mesece ali pa še nekoliko več (dejanska potrebna količina časa je odvisna od posameznika). Če torej želite, da bodo dobre navade resnično postale del vašega življenjskega stila, jih ne smete prekiniti, dokler jih ne izvajate povsem avtomatično in brez dodatne vzpodbude.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo