KAKO DO BOLJŠE SAMOPODOBE? POSKRBITE ZA SVOJE TELO, POČUTJE IN CILJE TER PRESENEČENI BOSTE

V svetu, kjer se zdi, da nas z vseh strani bombardirajo podobe popolnih teles, se je včasih težko soočiti s svojo, bolj običajno podobo v ogledalu. Upiranje negativnim mislim in ustvarjanje pozitivne samopodobe je proces, ki ga ne morete opraviti z danes na jutri.

 

  1. Bolje kot boste skrbeli za svoje telo, bolje se boste počutili.

 

Če se vam zdi, da vaše telo ni dovolj v formi, čvrsto in oblikovano, nima nobenega smisla, da začnete jesti manj – raje začnite telovaditi vsako jutro. Če boste fizično aktivni, se boste bolje počutili, dan pa boste začeli osveženi.

 

  1. Vaše telo je vaša naložba.

 

Poskusite si predstavljati, da imate poleg svojega bančnega računa na skrbi še en račun: račun osebnega zdravja. Vsakič, kadar v svoje telo vnesete kivi, banano, jabolko, pomarančo, paradižnik, korenček ali drugo solato, nalagate na svoj račun osebnega zdravja. Kadar greste na jutranji tek, prav tako. Kadar greste zgodaj v posteljo in pridobite dovolj spanja, enako. Kadar prejšnji večer preveč spijete in se naslednje jutro zbudite s hudim glavobolom, dvigujete s svojega računa osebnega zdravja. Kadar preskočite zajtrk ali pijete kavo na prazen želodec, prav tako praznite svoj račun.

Enačba je preprosta. Vsi se radi počutimo, kot da obvladamo stvari in imamo vse pod kontrolo. In tako, kakor se dobro počutimo, kadar je naš bančni račun poln, se bomo dobro počutili tudi, kadar je poln naš račun osebnega zdravja. Nadzor nad vašim zdravjem vam bo dal občutek izpopolnjenosti, zadovoljstva in ponosa.

 

 

  1. Edina merila, ki jim morate zadostiti, so vaša.

 

Vaša samopodoba ne sme biti odvisna od pričakovanj drugih ljudi. Edina oseba, ki jo zares morate navdušiti, je oseba, ki vam vsako jutro znova vrača pogled iz ogledala. Ne glede na to, kako zelo cenite svoje starše, prijatelje, sodelavce in znance, njihova naloga ni, da vas presojajo in vam določajo življenje. Lahko ponudijo nasvet ali z vami delijo izkušnje, vendar se v svojem krogu bližnjih poskusite izogniti toksičnim ljudem, ki vam nižajo samozavest z nezaželjenimi negativnimi komentarji.

 

  1. Imejte visoke cilje, vendar se ne kaznujte, kadar jih kljub trudu ne zmorete doseči.

 

Pomembno je, da imate jasno razdelane cilje in vrednote ter veste, kaj pričakujete od sebe, vendar je pomembno tudi, da uživate v procesu doseganja svojih rezultatov. Če je vaš cilj na primer izgubiti pet kilogramov, v svojo dnevno rutino uvedite jutranjo telovadbo, sladke pijače zamenjajte s sveže iztisnjenimi sokovi in smutiji, namesto čipsa in čokolade pa raje jejte sadje. Rezultati bodo sledili kmalu sami od sebe, pomembno pa je tudi, da uživate v vmesnem procesu in poti do cilja.

 

 

  1. Ozavestite vzroke za svoje počutje.

 

Razmislite, zakaj je vaša samopodoba nizka. Je povezana z vašim fizičnim izgledom? Karierno stagnacijo? Travmo iz preteklosti, ki je nikoli niste zares razrešili? To so le nekatere izmed možnosti, vzrokov je lahko več in se med seboj lahko tudi združujejo in podvojujejo svoj negativni učinek. Kakršnikoli že so, pomembno je, da se jih zavedate – le tako se jim boste lahko na neki točki uprli.

 

  1. Beležite si tako zastavljene cilje, kakor tudi majhne, že osvojene zmage.

 

Ta točka je povezana s prvo – prevzemom kontrole nad svojim življenjem. Organizirajte se. Večja možnost je, da boste izpolnili vse svoje zastavljene obveznosti in načrte, če si jih boste zapisali. To velja tudi za vadbo – poskrbite, da si boste v svoj osebni koledar vedno vestno zapisali vse obiske telovadnice ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki bi jo zares radi počeli. Obstaja razlika med tem, če v svoji glavi naredite bežen načrt »Jutri bom pa prav zares šla v fitnes!« in dejanskim odhodom v telovadnico. Ob šestih zjutraj je zelo lahko preprosto udariti po gumbu za dremež in pozabiti na včerajšnje načrte – če pa bodo ti strmeli v nas, z velikimi črkami napisani na koledarju za tekoči dan, obstaja veliko večja verjetnost, da se bomo dejansko lotili njihovega izpolnjevanja.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo