KAKO ENOSTAVNO OSVOJITI ZDRAVE NAVADE?

Življenje nas dnevno preizkuša in postavlja pred nove izzive, pomanjkanje prostega časa in stres pa skrb za zdravo telo še dodatno izrinjata iz našega vsakdana. Ker je zdravje naša največja vrednota, moramo zanj skrbeti vsak dan, mu nameniti dovolj počitka, kakovostne obroke in primerno gibanje. Šele tedaj, ko bomo zdrave navade osvojili sami, jih bomo lahko prenesli tudi na ostale družinske člane.

 

Učenje o zdravju je lahko zabavno

Učenje zdravih navad, priprava hranilnih in kakovostnih obrokov ter gibanje je le nekaj osnovnih vodil tabora Zdravja, športa in zabave, ki se v okviru zavoda Gibaj in zmagaj to poletje odvija na Rogli. »Trudimo se, da skozi doživljajske izkušnje otrok celotno družino naučimo načel zdravega življenja,« je projekt opisal vodja tabora, Marko Janko in dodal, da so na njem prav tako dobrodošli otroci z motnjami v duševnem razvoju, kar spodbuja empatijo, druženje in sprejemanje drugačnosti. V zelenem okolju tako otroci spoznavajo pomen zdravih obrokov, gibanja in pa dejstva, da je svet še lepši skozi lastne oči in ne prek mobilnih in računalniških zaslonov. Vsak dan zato veliko pozornosti namenijo tudi gibanju in različnim športnim igram.

 

Zala Gomboc, nutricionistka, ljubiteljica športa in ena izmed članic ekipe Gibaj in zmagaj je prepričana, da je športna aktivnost zelo pomembna za razvoj otroka. »Šport ni pomemben zgolj iz fizičnega vidika temveč ti lahko podari veliko izkušenj, ki so še kako potrebne v življenju. Že od majhnih nog se moje življenje odvija okoli športa. Prevzela me je najlepša igra na svetu – nogomet,« se svojih začetkov spominja študentka živilstva in prehrane, ki na taboru skrbi, da so vsi obroki uravnoteženi, iz kakovostnih sestavin in enostavni za pripravo. Tako zelo enostavni, da jih lahko pripravijo kar otroci sami. Sestavine, ki se jih na taboru učijo spreminjati v hranljive obroke, je že drugo leto zagotovil HOFER. Dan začnejo z zdravim zajtrkom. Sami si pripravijo domačo granolo, ki ji ne dodajajo sladkorja temveč jo sladijo z medom. Sledi malica, ki je običajno sestavljena iz sadja ali oreščkov, kosilo, vnovična malica in večerja.

 

Čemu se je potrebno izogibati?

Pri pripravi obrokov je pomembno, da se izogibamo industrijsko predelanim in vnaprej pripravljenim obrokom, saj vsebujejo snovi, ki škodujejo našemu zdravju. Prav tako se izogibamo živilom, ki vsebujejo veliko dodanih maščob in sladkorja ter sladkim in gaziranim pijačam. Otroke navajamo na pitje vode, ki ji lahko, za boljši okus dodamo nekaj koščkov sadja. Na ta način preprečimo, da bi v telo vnesli veliko kalorij, a zelo malo hranilnih snovi. Nezdravo hrano zato lahko nadomestimo z zdravimi zamenjavami.

 

Čips → Jabolčni čips, pečena čičerika, čips iz sladkega krompirja, domača pokovka

Piškoti→ Domači polnozrnati piškoti z banano, oreščki in rozinami

Sok→ Domača limonada s svežo meto, nesladkan ledeni čaj

Čokoladni kosmiči→ Domača granola

Sadni jogurt→ Navadni jogurt/kefir s svežim sadjem

Sladek kompot→ Domač kompot iz jabolk, rabarbare in žlice medu

 

Najboljše prevozno sredstvo so naše noge

Zdrave navade se dotikaj tudi področja rednega gibanja. Otroci športne aktivnosti najraje spoznavajo skozi igro medtem, ko je od odraslih odvisno, kakšnega vzorca bodo deležni že v mladosti. Če imamo le možnost se tako v službo, na obisk ali po opravkih odpravimo peš. Če opisana možnost ni izvedljiva, poiščimo drugačno rešitev. Avto pustimo na bolj oddaljenem parkirišču in se sprehodimo vsaj del poti. Namesto uporabe dvigala se v višje nadstropje odpravimo po stopnicah, v trgovino se odpravimo peš. Vsak korak šteje, zato je v našem vsakdanu pomembno poiskati priložnosti, da naredimo nekaj za svoje zdravje in zdravje celotne družine.

 

Gibaj in zmagaj

Opisanih nasvetov se poslužujejo tudi otroci in mladostniki poletnega tabora zdravja, športa in zabave, ki je potekal med 8. in 29. julijem 2018, na Rogli. Da pa bi zdrave navade približali tudi tistim, ki se tabora iz različnih razlogov niso udeležili, so pri HOFERju skupaj z Zavodom Gibaj in zmagaj pripravili brezplačen Dnevnik GIBAJ IN ZMAGAJ, v katerem se nahaja obilo koristnih informacij, kako vsak dan lahko poskrbimo za svoje zdravje.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo