VISOKE PETE – KAKO JIH UDOBNO NOSITI?

Visoke pete so nujen dodatek (večine) garderob ter obvezen del večerne toalete. Kljub temu, da je za lepoto potrebno potrpeti, se danes posvečamo tematiki, ki vam bo gibanje v visokih petah olajšala in vam omogočila, da boste v petke stopile brez skrbi.

Najpogostejša napaka, ki ženske pripelje do bolečin ob uporabi visokih pet je napačna velikost obutve. Velikost stopal se spreminja – lahko se spreminja med leti, posebno pa na primer po porodu. Uporaba čevljev skozi različna leta torej lahko privede do tega, da obutev ni več primerna za vašo velikost stopala, čeprav vam je nekoč povsem ustrezala.

Pomembna je tudi oblika vašega stopala, zato se o njej posebej izobrazite. To najlažje storite z odtisom mokrega stopala na papirju ali kartonu. Govorimo lahko o normalnem stopalu (normalni stopalni lok), visokem stopalu (supinacija) ter ploskem stopalu (pronacija). Odvisno od oblike stopala so različni tudi načini prenosa teže telesa. Pri normalnem stopalu se teža telesa ob dotiku stopala s podlago enakomerno porazdeli po celotnem delu prstov, pri pronaciji se teža usmeri proti notranjemu delu prstov (palcu), pri supinaciji pa se teža stopala prenese proti zunanjemu delu (bolj v smeri mezinca). Prav zaradi različnih prenosov teže pride tudi do pojava bolečin na prekomerno obremenjenih delih stopala, zato mora biti obutev ustrezno prilagojena.

Pri izbiri čevljev izberite pete, ki so debelejše in se izogibajte ožjim. Ožje pete lahko namreč povzročijo, da vaše stopalo »poplesava« naokoli. Ožje pete zato izberite, ko je to res potrebno – nekatere obleke pač ne morejo brez njih. Pazite le, da se to ne dogaja preveč pogosto.

Podobno velja tudi za podplate – debelejši kot so, bolje je. Tanki podplati vodijo v bolečine na spodnjem delu stopal. Z izbiro čevljev z debelejšim podplatom boste omilili del pritiska, ki nastaja med hojo ter preprečili pojav bolečin na stopalih.

Koristno je, če čevlje večkrat vsaj za nekoliko časa sezujete – ob tem poskrbite tudi za razgibavanje gležnjev in palcev. Najboljše vaje, ki so povsem enostavne in hitre, vključujejo usmerjanje prstov (lahko tudi celotnih stopal) navzgor in navzdol, pri čemer uporabite takšno silo, da začutite raztezanje Ahilove tetive in mišic v nogah. Podobno poteka vaja, kjer stopalo usmerjate levo in desno.

Pri izbiri odprtih čevljev poiščite take, ki imajo pas za gleženj, ki bo nudil dodatno oporo za stopalo in preprečil njihovo prekomerno premikanje v čevljih. Ko izbirate čevlje s peto, sicer velja načelo, da izberete čevelj, ki nudi oporo vse do gležnjev – zaprti čevlji naj torej postanejo vaša prednostna izbira.

Vse več uporabnic visokih pet sicer poudarja tudi koristne učinke večnamenskih izdelkov za visoke pete. Gre za t.i. podnožne  blazinice oziroma vložke za čevlje, ki so ovalne oblike in jih položimo v sam čevelj. Običajno so narejeni iz silikonskega gela in blažijo pritisk ter tako lajšajo pojav bolečine ob hoji. Posebej silikonske priporočamo za bolj stabilno hojo in posledično manjše tveganje za pojav bolečine. Seveda pri tem poudarjamo tudi pomen izbire čevlja večje velikosti – ob dodatku blazinice se namreč pogosto zgodi, da postane čevelj premajhen za stopalo in vložek.

Če vas čevlji večkrat »ožulijo« poskrbite, da izpostavljene dele opremite s posebnimi trakovi (zelo enostavna rešitev so tudi navadni obliži), ki bodo pritisk stopala ob čevelj zmanjšala in preprečila pojav žuljev. Z upoštevanjem nasvetov boste lahko preplesali vso noč in naslednji dan brez bolečin nadaljevali v nov dan.

 

Povzeto po:

https://polet.delo.si/oprema/katere-oblike-stopalnega-loka-poznamo

http://stylecaster.com/high-heels-pain/

M. S.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo