KAKO IZBRATI PSA, KI BO PRIMEREN ZA VAS?

Izbira psa, ki bo najbolj primeren za vas, je zelo težka odločitev, saj morate na prvem mestu zelo dobro poznati same sebe – kako aktivni RESNIČNO ste in koliko ste se pripravljeni spremeniti, prilagoditi in ukvarjati z njim.

Tako kot pri ljudeh imajo tudi psi od pasme do pasme lahko zelo različne karakterje. Lahko izberete zelo aktivno in trmasto pasmo, ki bo potrebovala veliko vloženega časa in energije. Lahko pa si izberete pasmo, ki se bo prilagodila vašemu življenjskemu stilu.

Predstavljamo vam 5 največjih napak pri izbiri novega družinskega člana:

 

  1. Videz psa, ki pri bodočih lastnikih igra preveliko vlogo. Gledajo na to, katera pasma se jim zdi bolj prikupna, npr. bela puhasta kepica, za katero ne vedo, da je lahko karakterno trmasta in za katero je potrebno vložiti veliko dela.
  2. Čustvena izbira, do katere največkrat pride, ko se bodoči lastniki odločijo za posvojitev iz zavetišča in tako izberejo tistega, ki se jim najbolj smili. Zelo verjetno pa imajo ravno tisti največje vedenjske in čustvene težave, na katere pa bodoči lastniki mogoče niso dovolj pripravljeni.
  3. Slaba informiranost, ki pride zaradi vzrediteljev, ki o svojih pasmah pišejo kot o najboljših in so posledično odlični za otroke, zelo učljivi ipd.
  4. Družinska odločitev, saj bodo morali biti vsi družinski člani s prihodom psa pripravljeni na sprejemanje kompromisov in prilagajanje.
  5. Darilo, ki ni primerno. Slavljencu bo morda sprva všeč, bo pa verjetno kmalu ugotovil, da takšen življenjski ritem ni zanj in bo pes pristal v zavetišču.

 

4 pravilni koraki pri izbiri psa:

 

  1. Pogovor v krogu družine, kako športno aktivni so člani družine, da vedo, kako aktivnega psa oziroma pasmo psa izbrati.
  2. Izbira zunanjega izgleda in priprava opreme ter prostora za vašega kosmatinca, kjer bo pogovor tekel o tipu dlake bodočega družinskega člana in vzdrževanju čistoče, času, ki smo ga pripravljeni posvetiti za nego psa ipd. Pripraviti mu je potrebno tudi prostor, ki bo samo njegovo.
  3. Izbor vzreditelja, kjer je pomembno, da ne izberete vzreditelja, ki vzreja več pasem hkrati. Vzreditelj mora svojo pasmo odlično poznati, jo znati predstaviti in nam svetovati. Kdor pa se odloči za posvojitev iz zavetišča, naj vam pomaga osebje iz zavetišča in naredi ožji izbor za vas primerne pse, nato pa vi izberete enega, ki se vam zdi najbolj primeren za vas.
  4. Posvet s strokovnjakom

 

Vseeno pa – za psa se odločite le, če ste pripravljeni na takšno odgovornost, skrb, prilagajanje in povsem drugačen vsakodnevni ritem. Pes bo potreboval tisti sprehod ne glede na vremenske razmere, vašo količino energije ali počutje.

Res pa je, da nihče ne bo bolj vesel vaše vrnitve iz službe domov kot vaš pes in bo v tistem trenutku še tako slabo voljo, spremenil v dobro.

 

Povzeto po: Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo