Kako okrepiti odpornost ob spremembi vremena?
Veliko ljudi zboli na prehodu iz poletja v jesen. Kako okrepiš svojo odpornost, da ne bo med njimi tudi ti? V prehrano vključi spodnja živila.
Citrusi so pri večini ljudi prva izbira živila za krepitev imunskega sistema ob pojavu simptomov prehlada in gripe. Med najbolj razširjene citruse spadajo grenivke, pomaranče, limone, mandarine, klementine in limete. Aktivna spojina, ki v citrusih skrbi za imunski sistem je vitamin C. To je antioksidant, ki vpliva na proizvodnjo belih krvničk in na ta način sodeluje tudi v boju proti okužbi. Ker se vitamin C ne skladišči v telesu, ga je moramo v telo vnašati vsak dan s hrano – poleg citrusov bogat vir vitamina C predstavlja tudi kislo zelje.
Še pomembnejši vir vitamina C kot kislo zelje in citrusi predstavlja rdeča paprika, ki poleg vitamina C vsebuje tudi beta karotene. Rdeča paprika krepi imunski sistem, prav tako pa poskrbi tudi za bolj zdrav izgled kože in ugodno vpliva na oči.
Brokoli je bogat vir vitaminov in mineralov zlasti v poletnih mesecih. Vsebuje različne vitamine kot so vitamin A, C in E, poleg tega pa vključuje še različne antioksidante ter vlaknine in tako poskrbi za zdravje vašega telesa. Da bi izkoristili vse učinkovine brokolija je pomembno, da ga čim manj obdelamo – najbolje je, da ga toplotno sploh ne obdelamo.
Česen je široko uporabljeno živilo v različnih delih sveta – tudi pri nas. Predstavlja pomembno zalogo cinka in je tako nujen del prehrane vsakega posameznika. Snovi prisotne v česnu krepijo imunski sistem, znižujejo krvni pritisk in ugodno vplivajo na arterije ter krvni obtok.
Ingver pomaga pri zmanjševanju različnih vnetij ter pri težavah s slabostjo, nekaj raziskav pa ga povezuje z zmanjšanjem kroničnih bolečin ter zniževanjem holesterola. Uporabite ga lahko v različnih slaščicah in čaju.
Špinača vsebuje veliko vitamina C, različne antioksidante in beta karotene, ki naj bi povečali sposobnost imunskega sistema v boju pred okužbami. Za špinačo velja podobno kot za brokoli – čim manj toplotne obdelave za večji obstoj učinkovin. Obdelava špinače pri nizkih temperaturah sicer sodeluje pri sproščanju vitamina A, zaradi česar je nekaj toplotne obdelave po mnenju mnogih vseeno nujno potrebno.