Kako poteka priprava vrta spomladi?

Takoj, ko zemlja ni več trdna in zmrznjena, se lahko lotimo priprave gredic za sajenje in setev vrtnin.  Med nami sicer še vedno vlada prepričanje, da je potrebnov vrt prekopati vsako leto – pa ga je res?

Ker z obračanjem plasti premešamo in porušimo ravnovesje v zemlji, zemlja zgublja moč, ki jo potrebuje za pridelke in rastline. Zato ni potrebe, da vsako leto prekopavate vaš vrt.

Če mislite, da je prekopavanje glavna priprava na spomladansko sajenje, vas tudi, če vrta ne boste prekopali, čaka še vedno veliko dela.

Priprava tal

Dobro in za rastline hranilno zemljo je težko dobiti. Če je zemlja na vašem vrtu peščena, kamnita ali kisla, jo z nekaj truda lahko bistveno izboljšate.

Če je vaša zemlja peščena, pomeni da so v njej kamenčki in zato voda hitro odteka. Ker se hranila dovajajo z vodo, ni dobro, da voda hitro odteče – ravno nasprotno. Zato je priporočljivo, da takšni vrsti zemlje dodamo organsko snov oziroma različna organska gnojila.

Organsko gnojilo preprečuje utrujenost zemlje in zmanjšuje škodo na pridelkih, ki nastanejo zaradi škodljivcev kot npr. Nemakill 330.

Če imamo glinena tla gre za obratno težavo. Ker so delci majhni, voda odteka počasi. Ko se tla posušijo so trda in razpokana, korenine pa težko rastejo. Takšno zemljo za vrt je težko obdelovati in ji je potrebno dodajati organske snovi. Bolj, ko boste zemlji dodajali organsko gnojilo, bolj bo zemlja rodovitna.

Ko poskrbimo za zemljo, se lahko lotimo gredic in jih pripravimo na novo sezono. Plevel, ki se je nabral, najlažje odstranimo z nihajno motiko.

Orodje

Vrtno orodje, ki ga bomo potrebovali za pripravo tal so motika, grablje, lopata, manjše grablje, sadilec in vile. Boljše orodje boste imeli, lažje bo delo opravljeno. Za prekopavanje vrta rajši uporabljajte vile, namesto lopate, saj ne povzročajo velikega stresa med živalmi, ki bivajo v zemlji.

Zemljo, sadike in orodja lahko najdete pri ponudnikih, ki vam ponujajo vse za vrt na enem mestu.

Prekopavanje

Za obdelovanje štiričlanske družine je dovolj že 20 kvadratnim metrov vrta. Vsakoletno prekopavanje ni potrebno, saj s tem škodujete zemlji. Tako imate dodatno delo in morate zemljo dodatno rahljati, dodajati in kupovati.

Če v zemlji nimate dovolj humusa, rastline ne bodo odporne. Vse, kar se dogaja na in v tleh, vpliva na vaše rastline in končne pridelke.

Rahljanje in poravnavanje zgornje plasti zemlje

Če smo se vseeno odločili in že prekopali naš vrt, bo zemlja dobila zrak. Ker pa bo še polna razpok in velikih grudic, moramo zemljo dobro zrahljati in poravnati. Le tako bo primerna za setev.

Tu uporabimo grablje, ki so lahko železne ali aluminijaste, če imate trša tla. Če pa se nahajate na bolj mehkih tleh, pa lahko uporabite tudi lesene ali plastične grablje.

Priprava podlage za visoke gredice

Vsekakor si želimo da bodo naše visoke grede še dolgo služile svojemu namenu! Življenjsko dobo gred lahko podaljšamo s primerno zaščito lesa. Le ta je namreč neprestano izpostavljen deževnemu vremenu in vlagi, pri sami pripravi podlage za visoke gredice pa imamo več možnosti:

  • Podlaga iz betonskih plošč – plošče postavimo na tla, med njimi mora biti razmik, da bo voda brez težav odtekala. Ogrodje lesene gredice bo tako na plošči in ne bo pričelo gniti.
  • Podlaga iz peska – tam, kjer bomo postavili visoke gredice, lahko odstranimo zemljo in nasujemo pesek ali prod. Tako bo voda odtekala in se ne bo zadrževala pod gredico. Pomembno je, da imate ravno površino.
  • Podlaga iz tlakovcev – tlakovci pomagajo, da se bo les v deževnih dneh posušil in ne bo izpostavljen vlagi.

Kompostna zastirka

Bolj, ko bomo pripravili tla, bolj rodovitna bo naša zemlja. Zato lahko že jeseni, ko poberemo svoje pridelke, naložimo kompost in pustimo to do pomladi. Vmes lahko nekajkrat pograbimo, da razbijemo večje kepe in da preprečimo rast plevela. Spomladi je tako zemlja boljša, ima več mineralov in hranil, ter lažje pričnemo z sajenjem.

Tam, kjer imamo potke, dodamo slamo ali sekance, da ohranijo zastirko tudi na poteh.

Priprava visokih gredic

Ko pripravimo in obdelamo zemljo, lahko začnemo s pripravo gredic. Širina gredic naj bo okoli 120 cm, da jo dosežemo iz obeh strani. Z pripravo gredic pričnemo že v mesecu marcu, kjer zemljo za visoke grede pognojimo z COMPO kompostom ali kupljenim organskim gnojilom Nemakill 330.

Gnojilo lahko dodamo, ko pripravljamo gredice in nato, ko pričnemo z sajenjem.

Razporeditev gredic

Priporočamo, da vrt razdelite na najmanj štiri gredice in tako v vsako gredico lahko posadite določeno vrsto zelenjave.

Na prvo enoto lahko sadimo plodovke kot so paprika, paradižnik, jajčevec. Na drugo kapusnice kot je koleraba, repa, ohrovt, brokoli. V tretjo enoto sadimo čebulnice in četrto enoto stročnice.

Med vse omenjene enote seveda lahko brez težav sadimo tudi dobre sosede, ki pomagajo našim pridelkom.

Plevel

Če se je plevel močno razrasel, ga je potrebno odstraniti pred sajenjem. Če ima res globoke korenine, ga previdno izkopljemo in pazimo, da korenin ne potrgamo. Ne uporabljajte raznih škodljivih herbicidov. Bolje, da zemljo pokrijete s kartonom ali BIO Frux zastirko  in vmes posadite sadike.

Sajenje

Če imate sadike in so še majhne, se ne smejo izsušiti. Zato jih zalivajte vsak drugi dan ali vsak dan. Ne smejo pa biti premokre, da korenine ne zgnijejo. Ko boste rastline posadili na vrt, nasujte okoli njih BIO Frux zastirko, ki bo zadrževala vodo v območju korenin. Obenem bo zastirka razpadala in hkrati ustvarjala organsko gnojilo.

Nekatere rastline so bolj občutljive, kot druge zato je pomembna tudi vztrajnost in veselje do dela na vrtu. Če vam tega ne bo zmanjkalo, boste zagotovo pridelali dobre pridelke.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo