S ČIM LAHKO POVEŽEMO SQUID GAME V SLOVENIJI?

Od k-popa do učenja korejskega jezika na KSI Ljubljana

Ste že slišali za k-pop ali pa za skupino BTS, ali poznate že kašno njihovo skladbo? Vam je o njej navdušeno pripovedovala vaša hči, nečakinja, prijateljica? Poznate ali ste si že ogledali najbolj popularno serijo zadnjih let Squid Game, ki je postala pravi svetovni fenomen? Ampak, kaj je k-pop in kaj je želel scenarist serije povedati s svojo zgodbo?

BTS JE NAJBOLJ ZNANA K-POP SKUPINA

K-pop vključuje veliko stilov južnokorejske glasbe v kombinaciji z različnimi smermi plesne glasbe, elektro popom, hip hopom, R&B-jem, eksperimentalno glasbo, bluesom idr. Glavna značilnost k-popa je načrtovana in zelo dodelana vizualna podoba. Preden skupina izda novo pesem ali album, si izberejo koncept in nato izberejo pesem, oblačila in koreografijo. Tako je uspela fantovska skupina BTS, ki so postali popularni po vsem svetu.

OD GLASBE PREKO FILMA DO KOREJSKEGA JEZIKA

V vzponu pa ni samo južnokorejska glasba, ampak tudi korejska filmska industrija, denimo z oskarjem nagrajenim filmom Parazit, ter korejske drame in serije. Svet je obnorela netflixova serija Squid Game. V njej revni nastopajoči nimajo drugih možnosti v življenju, kot da tekmujejo za ogromno vsoto denarja pri igranju otroških iger, kar pa se prelevi v krvoločno igro preživetja, saj so usmrčeni, če izgubijo. Ljubitelje serije pritegne in hkrati osupne mešanica nedolžne otroške igre in nasilne smrti obupanih nastopajočih, s čimer je želel scenarist usmeriti pozornost na razredno neenakost v Južni Koreji.

Zaradi velikega zanimanja za južnokorejsko kulturno, lepotno in zabavno industrijo pa po svetu narašča tudi zanimanje za učenje korejščine, saj se je uči že na milijone ljudi. Tako navdušencem nad k-popom in serijami ni treba čakati na prevode besedil pesmi in intervjujev skupin, filme in serije pa lahko spremljajo brez podnapisov. Zanimanje za korejsko popularno kulturo je zmeraj večje tudi v Sloveniji.

Jezik in kultura pa sta neločljivo povezani, zato se je korejska Fundacija King Sejong odločila enega od svojih 234 kulturnih in jezikovnih inštitutov odpreti tudi v Sloveniji. Tako je septembra 2021 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani zaživel Inštitut Kralj Sejong Ljubljana. Korejski kulturni in jezikovni inštituti, ki delujejo v kar 82 državah, nosijo ime po kralju Sejongu Velikem, ki je v 15. stoletju ustvaril izvirno korejsko pisavo in tako prispeval k širjenju izobraževanja.

INŠTITUT KRALJ SEJONG LJUBLJANA – KSI LJUBLJANA

Na KSI Ljubljana se lahko naučite korejskega jezika, obiščete tečaj korejske kulture, pa tudi prireditve, delavnice, predavanja in druge dogodke, s katerimi želi inštitut korejski jezik in kulturo približati slovenski javnosti. Tečaje vodi naravna govorka iz Južne Koreje. Na začetnih tečajih lahko tečajniki spoznajo korejsko pisavo in posebnosti izgovorjave korejskega jezika ter osnovno besedišče, na nadaljevalnih tečajih pa pridobijo znanje, ki jim omogoča dobro sporazumevanje, branje in pisanje v korejščini. Na tečajih korejske kulture je poudarek na osebni izkušnji. Tečajniki se učijo pravilno obleči korejsko tradicionalno oblačilo, spoznajo korejski tradicionalni ples s pahljačami, iz papirja izdelajo ljubke miniature korejskega tradicionalnega oblačila, se preizkusijo v korejski kaligrafiji ter igranju iger, tudi tistih, ki se pojavijo v seriji Squid Game.

KSI Ljubljana zainteresirani javnosti predstavlja tako tradicionalno kot popularno kulturo. Skupaj s koreanističnim društvom je oktobra letos organizirala prvo k-pop plesno tekmovanje v Sloveniji, ki je poželo veliko navdušenje med mladim, zato organizira v decembru brezplačni spletni k-pop plesni delavnici, ki jo bosta vodila člana zmagovalne skupine plesnega tekmovanja k-pop.

KSI Ljubljana – vaše okno v svet korejske glasbe, plesa, jezika, oblačenja, hrane in pisave. Vse, kar vas zanima, najdete tudi na njihovi Facebook strani in Instagram profilu.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo