KAKO RAVNATI, ČE SE DRUŽINSKI ČLAN OKUŽI S COVID-19?

Kaj moramo storiti, če oseba, ki nam je blizu, zboli za Covid-19? Ali to pomeni, da sem okužen tudi jaz? Seznanite se z ukrepi, ki nam jih narekujejo zdravstvene ustanove in ki se jih moramo vsi držati, v prid vseh okoli nas.

Pandemija koronavirusa (Covid-19) ne spreminja zgolj našega življenjskega sloga, temveč nam vzbuja tudi veliko vprašanj. Eno izmed njih je zagotovo, kako pravilno ukrepati, če se ljubljena oseba okuži z zelo nalezljivim koronavirusom. Trije dejavniki nam lahko pri tem zelo pomagajo: spremljanje resničnih in verodostojnih informacij, odgovorno ravnanje in mirnost.

Kaj storiti, če se družinski član okuži s Covid-19?

Normalno je, da se ob tem počutite negotovo in nervozno. Vendar še enkrat več velja poudariti, da je potrebno ohraniti mirno kri.

Obvezno se samoizolirajte in spremljajte svoje zdravstveno stanje. V primeru, da tudi pri sebi opazite značilne znake za Covid-19, pokličite svojega izbranega zdravnika in ta vam bo dal nadaljnje informacije.  

Kako doma izolirati osebo, ki je pozitivna na Covid-19?

V izolaciji morajo biti vsaj 14 dni, vse dokler ponoven test ne pokaže, da je oseba bolezen prebolela. V nasprotju z ostalimi družinskimi člani se mora pozitivna oseba držati naslednjih navodil:

  • Oboleli mora imeti svojo sobo in, v kolikor je to mogoče, tudi svojo kopalnico. Če je v skupnem gospodinjstvu zgolj ena kopalnica, jo je potrebno po vsaki uporabi pravilno razkužiti.
  • Prostor mora biti dobro prezračen in osvetljen s sončno svetlobo. Oboleli mora imeti pri sebi svoj mobilni telefon, da lahko komunicira z ostalimi.
  • Odpadki, povezani z obolelo osebo, se morajo shranjevati v poseben smetnjak, ki ne prepušča.
  • Če oboleli zapusti svojo sobo, naj obvezno nosi masko in ohranja razdaljo vsaj dva metra od ostalih. Ne pozabite razkužiti vseh površin, s katerimi je bil oboleli v stiku.
  • Kuhinjsko posodo umivajte z vročo vodo (v primeru, da je sicer ne)
  • Oblačila in posteljnino obolelega se morajo prati vsaj na 60 stopinj, ločeno od vseh ostalih oblačil.

Te napotke in ukrepe moramo poznati, da se v čim večjem obsegu izognemo ključnim napakam v času samoizolacije.

Kako vemo, da je obolela oseba prebolela koronavirus?

Domača karantena traja približno 14 dni. Pri več kot 80 %  primerov pride do zelo blagih simptomov, ki jih oboleli prebolijo brez večjih težav. To pa ne velja za vse, zato je potrebno paziti na tiste (naj)bolj ranljive. Po 14 dneh obolelemu ponovijo 2 testa in v kolikor sta oba negativna, to pomeni, da je oboleli ozdravel.

Povzeto po: La mente es maravillosa

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo