KAKO RAVNATI Z OTROKOM, KI JE AVTIST

Vsakdo se kdaj sreča z otrokom, ki je avtist. Motnja avtističnega spektra je motnja v razvoju otroka, ki pomembno vpliva na njegove socialne, komunikacijske in vedenjske sposobnosti. Intelektualne sposobnosti vsakega otroka s to vrsto motnje se lahko razlikujejo, zato bodo nekateri otroci vsak dan potrebovali več pomoči kot drugi.

Kako ravnati z otrokom, ki je avtist? Stopnja prizadetosti se razlikuje od osebe do osebe, zato je pomembno vedeti, kako se takemu otroku sploh približati in kako se z njim pogovarjati.

Kako ravnati z otrokom avtistom v domačem okolju

Gre za nalogo, ki ni prav nič enostavna. Ker ni nujno, da bo vsaka tehnika delovala na vse otroke, je potrebno ugotoviti, katera metoda bo delovala v določenem primeru. Pomembno je, da družina otroka dobro pozna, saj se bo tako s tem lažje spopadla.

Podrobno se pozanimajte o tej motnji. Lahko se posvetujete tudi s strokovnjaki, če se vam članki in ostalo gradivo, dosegljivo na internetu, ne zdijo dovolj poučni.

Ne pravite mu zmeraj, česa ne sme delati. Raje ga spodbujajte in motivirajte pri stvareh, za katere kaže zanimanje.

Izboljšajte komunikacijo z njim. Pomembno je, da poznate, kako otrok avtist reagira na določene stvari in se temu prilagodite.

Nikoli ga ne primerjajte z ostalimi otroci. Zavedati se morate, da zna biti njegov razvoj počasnejši kot pri ostalih in da drugače sprejema vse spremembe, ki se dogajajo okoli njega.

Kako ravnati z otrokom avtistom v šolskem okolju

Učitelji se morajo naučiti, kako ravnati z otrokom, ki je avtist v učilnici. Priporočljivo je, da se jih o stanju obvesti predčasno, da zaradi nevednosti situacije otroka ne bi postavila v položaj, ki bi lahko zanj prinesel resne posledice.

Poskrbite, da bo v kontaktu z ostalimi sošolci. To je najlažje doseči s skupinskimi deli in igrami, saj se otroci tako najhitreje spoznajo in povežejo.

Šolsko okolje mora biti organizirano in urejeno. Vse večje spremembe okolja lahko bistveno vplivajo na razpoloženje otroka, ki je avtist.

Veliko potrpežljivosti. Zavedati se morate, da avtist stvari dojema počasneje in se je temu potrebno prilagoditi.

Naj občuti vašo podporo. Tako se bo v šoli počutil dobro in se bo rad vračal.

Povzeto po: Psicología – Online 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo