KAKO VEŠ, KATERE BARVE TI NAJBOLJ PRISTOJIJO?

Katere barve ti najbolj pristojijo? Si se kdaj spraševala, zakaj v nekaterih barvah oblačil izgledaš utrujena in brez energije, v drugih pa žariš in se počutiš odlično? Odgovor se skriva v podtonu tvoje kože, ki je lahko hladen, topel ali nevtralen. Beri dalje in ugotovi, v katero skupino glede na podton kože spadaš.

1. Kaj je ton in kaj podton kože?

Ton kože je stopnja svetlosti kože, ki jo zlahka določiš s prostim očesom. Pozimi je svetlejši kot poleti, zaradi večje izpostavljenosti sončnim žarkom.

Pri ugotavljanju podtona kože je potrebno malo več izurjenosti, saj ni tako očitno viden. Odvisen je od tega, kateri barvni pigment v tvoji koži bolj prevladuje – moder ali rumen. Če imaš v koži več modre barve, je tvoj podton hladen. V kolikor imaš več rumene barve, je tvoj podton topel. Možno je tudi, da v tvoji koži ne prevladuje nobena od barv in spadaš v nevtralno skupino.

2. Kako ugotoviš svoj podton kože?

Obstajajo trije preprosti testi, ki jih narediš na dnevni svetlobi in ti bodo pomagali razkriti podton tvoje kože.

– barva žil

Kakšne barve so žile na tvojem zapestju? Če so žile vijolične ali modre barve, tvoja koža vsebuje veliko modrega pigmenta. To pomeni, da imaš hladen podton. Če so tvoje žile zelene barve, je to zaradi večje prisotnosti rumene barve. Tvoj podton je topel. V kolikor ne moreš z gotovostjo določiti barve, je zelo mogoče, da spadaš v nevtralno skupino.

– test z belim listom papirja

Pridrži bel list papirja zraven kože na dekolteju. Če se ti zdi, da je tvoja koža v primerjavi z belim papirjem videti rožnata, imaš hladen podton. Če opaziš, da je koža rumenkasta, je tvoj podton topel.

– test z zlatom in srebrom

Skušaj ugotoviti, katera kovina lepše poudari tvojo polt. Ljudem s hladnim podtonom kože bolj pristoji srebro, medtem ko ljudje s toplim podtonom bolj blestijo z nakitom v zlatih odtenkih.

3. Kakšne barve oblačila torej izbereš glede na podton svoje kože?

Sedaj poznaš podton svoje kože in lahko zlahka izbiraš med barvami, ki ti najlepše pristojijo. Prihranila boš ogromno časa pri sestavljanju barvne palete svoje garderobe in posledično porabila manj časa pri nakupovanju oblačil.

Osnovno pravilo pri oblačenju je, da se mora  podton tvoje kože ujemati s podtonom barv tvojih oblačil. Če imaš hladen podton, ti pristajajo hladne barve – odtenki modre, vijolične in zelene. Če imaš topel podton, ti pristajajo tople barve: odtenki rumene, oranžne in rdeče. Če imaš nevtralen podton, v tvoji koži ne prevladuje nobena od barv, zato je to tudi najbolj hvaležen podton; izbiraš lahko med najširšo paleto barv in vse ti bodo pristajale odlično. Rjava, siva, bež, črna in bela so nevtralne barve in pristojijo vsem skupinam kožnih podtonov.

 

 

N. F.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo