KAKO VARNO ODSTRANITI KLOPA?

V vročih dneh večino časa radi preživimo zunaj, v naravi, obkroženi z našimi najdražjimi. Smo pa zaradi tega veliko bolj izpostavljeni žuželkam in njihovim morebitnim pikom ali ugrizom. Klop je ena izmed živali, ki se prisesajo na našo kožo in s tem povzročijo okužbo. Ko ga opazimo, ga moramo čim hitreje odstraniti iz naše kože, saj dlje časa, kot bo v stiku z nami, večja je možnost okužbe.

Obstaja več vrst klopov in niso vse enako nevarne. Čeprav so tako raznoliki, za vse velja, da jih ne smemo pustiti na naši koži več kot 36 ur, saj se po tem občutno poveča možnost za okužbo s klopnim meningitisom. Zato je pomembno, da se zmeraj, ko se gibljemo na prostem, pregledamo in s tem preprečimo, da bi nam klop škodoval.

Pomembno je, da pregledamo prav vse dele našega telesa, ne samo tiste, ki so bili neposredno izpostavljeni nevarnosti. Zraven rok in gležnjev moramo pregledati tudi težje dostopna mesta, kot so pazduhe, hrbet ali prepona, med drugim moramo pregledati tudi oblačila.

Ko najdemo klopa, moramo slediti naslednjim korakom.

Prvi korak

Vzamemo pinceto, jo razkužimo in se z njo čim bolj približamo klopu. Poskušamo ga prijeti čim bližje koži.

Drugi korak

S krožnimi gibi poskušamo izvleči klopa, vendar moramo pri tem biti izjemno previdni. Klopa je potrebno odstraniti v celoti, zato ga ne smemo na silo vleči ven iz kože, saj bi v tem primeru žuželkina glava lahko ostala v našem telesu.

Tretji korak

Predel kože, kjer smo izvlekli klopa, je potrebno očistiti. To lahko storimo z milom in vodo ali z alkoholom.

Četrti korak

Odstranjenega klopa je potrebno zavreči. Najbolj priporočljivo je, da ga vržemo v stranišče, namočimo v alkohol ali ga zavijemo v kos blaga. S tem bomo preprečili, da bi nas ponovno napadel.

Po odstranitvi klopa moramo biti zelo pozorni na možne zdravstvene težave. V primeru slabega počutja, povišane telesne temperature, omedlevice ali bruhanja je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Povzeto po: Runners World

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo