KAKO VZLJUBITI JUTRA?

Ljudje smo si med seboj različni. Nekateri med nami so nočne ptice. To so tisti, ki komaj čakajo, da se stemni in lahko šele takrat zares zaživijo. Spet drugi so zvečer, takoj ko zaidejo sončni žarki, najraje v varnem zavetju toplega doma, še raje pod odejo. Obožujete jutro ali večer, to je zdaj vprašanje?  Divja zabava in ples do jutranjih ur, opazovanje zvezd na nočnem nebu ali pa le sprehod v mesečini, kako bi se lahko temu uprli. Na žalost nas je večina, tudi tistih, ki ljubijo noč,  obsojena na zgodnje vstajanje. Obveznosti ne čakajo in pogosto so jutra najbolj kaotični in stresni del dneva. Pa ni potrebe, da je tako. Predstavljenih je sedem nasvetov, kako lahko jutra postanejo najljubši del vašega dneva.

Pojdite spat pravočasno: Zjutraj se vedno s težavo spravite iz postelje. Nič čudnega, ko pa je zvečer še toliko obveznosti, da ne utegnete zaspati pred polnočjo. V posteljo se odpravite najkasneje ob 22. uri. Strokovnjaki pravijo, da je ena ura spanca pred polnočjo, vredna veliko več, kot pa enaka količina le-tega po polnoči. Pred spanjem namesto brskanja po spletu ali gledanja TV-serije raje preberite kakšno knjigo. Spanje je nujna fiziološka potreba, ki mora biti zadovoljena, da se zjutraj zbudimo spočiti in polni energije.

Zvečer si pripravite vse, kar potrebujete naslednji dan: Čas teče zjutraj dvakrat hitreje kot navadno. Tako se vsaj zdi. Večer prej si pripravite malico za v službo, izberite oblačila, ki jih nameravate obleči, zložite stvari v torbo in nastavite budilko.  Na ta način se boste izognili hitenju in stresu, ki ga takšna kaotična jutra prinašajo s seboj. Zagotovo je bolje začeti dan ob kavi in sproščenem zajtrku, kot brezglavemu norenju in iskanju ključev ter drugih stvari, ki vedno izginejo ob najmanj primernem času.

Pozitivna misel: Na steno poleg postelje prilepite listek s pozitivno mislijo za začetek dneva. Naj bo to prva stvar, ki jo zagledate, ko odprete oči. Izberite tisto misel, ki je vam najbolj pri srcu. Morda pa vam bo všeč kakšna od naslednjih.

Ko se zjutraj zbudite, pomislite, kako dragocen privilegij je biti živ – da dihaš, da misliš, da uživaš, ljubiš. (Mark Avrelij, filozof v času Antičnega Rima)

Nasmehni se sebi  v ogledalu. To početje vsako jutro bo povzročilo veliko razliko v vašem življenju. (Yoko Ono, umetnica, borka za mir in vdova glasbenika Johna Lennona)

Daj vsakemu dnevu priložnost, da bo najlepši v tvojem življenju. (Mark Twain, ameriški pisatelj)

 

 

Zbujanje s poljubom in nežno besedo: Naredite jutra lepa tudi za vašega partnerja in družinske člane. Zbudite jih s prijazno besedo ali poljubom, namesto z nadležno budilko.

Prebudite svoje telo:  Na tešče spijte kozarec mlačne vode z limoninim sokom. Ta bo dvignil raven vaše energije. Nato poskrbite za svoje telo še z jutranjo telovadbo. Lahko se odpravite na jutranji tek ali sprehod v gozd. Če vam, še posebej v mrzlih mesecih, ni po godu, da bi zgodaj zapuščali toplo stanovanje, izvajajte jogo ali kakšne druge vaje v domači spalnici. Fizična vadba v jutranjih urah ima mnogo pozitivnih učinkov: pospešuje metabolizem, pospeši krvni obtok, izboljšuje razpoloženje in nas oboroži za lažje soočanje z vsemi izzivi, ki jih prinaša dan.

Začutite lepoto jutra v vsakem vremenu: Vstanite zgodaj, odgrnite zavese in spustite svetlobo v svoj dom. Zazrite se skozi okno in začutite jutro, ne glede na vreme. Opazujte čarobnost plesa snežink, ki počasi padajo na tla. Dež je idealna priložnost, da se umirimo in si vzamemo čas za branje kakšne knjige ali igranje kart s prijatelji. Slabo vreme namreč sploh ne obstaja, so le ideje v naši glavi, ki si jih ustvarimo.

Ljubite življenje: Poskrbite za to, da je vaše življenje izpopolnjeno. Počnite stvari, ki vas veselijo. Vzemite si čas za tisto, kar imate radi. Pojdite z otroki na travnik nabirat cvetlice, vpišite se na kuharski tečaj, kupite slikarsko platno, ki ste si ga že dolgo želeli, pa je vedno zmanjkalo denarja ali pa časa zanj. Bistvene so prioritete, tako v časovnem kot finančnem smislu. Nujnim obveznostim se seveda ne da izogniti, vendar je veliko lepše začeti dan z mislijo na vse pozitivne stvari, ki vas še čakajo.

Jutra so lahko resnično lepa, če jim le damo priložnost. Ali ni škoda zamuditi nekaj tako lepega, kot je sončni vzhod? Naj bo jutro tisti del dneva, ki je namenjen samo vam. Umirite se, zadihajte in nato začnite dan optimistično.

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo