Kdaj se odločiti za otroka, če želiš zgraditi dobro kariero?

Usklajevanje kariere in materinstva je vsekakor zahtevna naloga, vendar ni nemogoča. Bistvo je v uravnoteženosti. Dve vlogi naenkrat je težko opravljati, zato je povsem na mestu nasvet, da ju opravljajte ločeno. V času opravljanja delovnih obveznosti, se posvetite le temu. Stalno preklapljanje med družinskimi in delovnimi nalogami vam le jemlje čas in energijo. Otroke za ta čas prepustite v varstvo. Odmislite goro perila, ki ga je treba oprati in domače naloge, ki jih morate še pregledati. Le na tak način boste dobro izkoristili čas, ki vam je na voljo. Enako pa velja za vlogo mame. Delovne naloge takrat odmislite in preživite kakovosten čas z družino. Namesto gledanja televizije, raje izberite izlet v naravo ali pa igranje družabnih iger.

Da bi lahko obe vlogi opravljali dobro in predvsem, da na koncu dneva ne bi bili povsem izčrpani, boste morali premisliti o konkretnih rešitvah.  Pred sprejemanjem resnejših odločitev, se najprej pogovorite s partnerjem. Delo si razdelita pravično, pri tem pa upoštevajta želje drug drugega. Čustvena podpora pa tudi konkretna pomoč partnerja vam bosta še kako prišla prav, če boste želeli biti uspešni v službi in hkrati poskrbeti za družino.

Za varstvo otrok lahko najprej vprašate starše. Babice in dedki radi preživljajo čas s svojimi vnuki, zato jim navadno ni problem priskočiti na pomoč za kakšno uro ali dve. Vendar pazite, da ne boste obremenjevali tudi njih. Vedno vam ostane na voljo možnost, da najamete varuško, sploh če gre za daljši čas ali celo za redno varstvo.

Nič ni narobe, če za določena gospodinjska dela najamete plačano pomoč. Morda boste morali prezreti kakšen očitajoč pogled s strani okolice, vendar je ob koncu dneva pomembno le to, da ste srečni vi in vaša družina. Če si to lahko privoščite, prepustite  čiščenje kopalnice ali pa likanje perila komu drugemu.

Tako kot doma, boste morali stvari razjasniti tudi v službi. Pogovorite se o tem, kakšne bodo vaše obveznosti in delovni čas. Kljub temu, da ste službi predani, boste kdaj pa kdaj verjetno morali dati prednost partnerju in otrokom.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo