KO BALKONI ZACVETIJO

Balkoni so postali majcene živobarvne in bujne oaze mestnih središč, razveseljujejo pa nas tako s pisanim cvetjem kot jedilno zelenjavo in vedno priročnimi začimbnicami in dišavnicami.
 

Kako izbrati primerne rastline?


 
Najprej razmislite, kaj si na svojem balkonu sploh želite. Če vam je pomembnejša uporabna vrednost rastlin, se usmerite v gojenje zelenjave in začimb, če pa želite predvsem estetski in barvni učinek, so za vas primernejše okrasne cvetlice. Seveda morate pri sami izvedbi upoštevati tudi omejitve, ki vam jih predstavlja prostor – predvsem na katero smer neba je obrnjen balkon, pa tudi njegovo velikost, saj so za zelo majhne balkone primernejše rastline s plitkejšimi koreninami, ki jih lahko sadite v manjše posode. Prostor boste lahko učinkovito izkoristili tudi z vertikalnim gojenjem, ki je pri balkonskem gojenju nepogrešljivo.
 

Na senčni ali sončni strani?


 
Za nekoliko manj obsijane balkone so odlična izbira različne vrste solat, korenje, špinače in ohrovt, med rožami pa so priljubljene vodenke, hortenzije, begonije in gorenski nagelj. Če imate le dovolj prostora, vas bodo na balkonih, ki so močno izpostavljeni soncu, razveseljevali bujni paradižniki in paprike, ker večina rož dobro uspeva na soncu, pa imate na voljo veliko izbiro različnih vrst. Za vse, ki niste najbolj navdušeni nad pretirano skrbjo, a vseeno želite nekaj uporabnega zelenja, so najboljša izbira začimbnice (npr. drobnjak) ali priljubljene dišavnice, kot so peteršilj, zelena, kumina, meta, melisa, koriander, origano, sivka, bazilika, drobnjak ipd. Trajnice, kot so rožmarin, žajbelj in lovor, bodo lepo uspevale brez posebne nege, medtem ko so nekatere druge, npr. bazilika, nekoliko občutljivejše, a vseeno več kot primerne za začetnike.
 

Kaj pa zalivanje?

V vročih mesecih se rastline zaliva vsakodnevno, zahtevnejše in bolj soncu izpostavljene tudi dvakrat dnevno. Zalivajte jih zgodaj zjutraj, saj bodo takrat najlažje sprejele hranila. Ko zalivate, ne zalivajte le po površini, pač pa temeljito zalijte vso zemljo in pustite, da rože posrkajo prav vso vlago pred naslednjim zalivanjem – tako bodo rastline razvile močne in globoke korenine. Naj vas ne zaskrbi pretirano, če se zgodi, da so rastline videti ovenele, zemlja pa je še vedno vlažna, saj do tega pride zaradi vročine; ko se bo ohladilo, si bodo rastline brez težav opomogle.
 

Ne bojte se eksperimentiranja


 
Vrtnarstvo, tudi balkonsko, je sestavljeno iz eksperimentiranja, ob katerem prihaja do neuspelih poskusov – vendar nič ne de, saj lahko vedno poskusite znova ali pa ob neuspešnih poskusih kaljenja semen sadike kupite na tržnici oziroma zanje prosite prijatelja/-ico oziroma sordnika/-ico. Pripravite si letni načrt kaljenja in sajenja glede na to, kdaj je najboljši čas za to, pri čemer vam bo pomagal setveni koledar. Za bolj zagrete balkonske vrtičkarje je zanimiv dogodek Zelemenjava (link: www.zelemenjava.si/), ki se v toplejših mesecih nekajkrat letno odvija na prostem, obiskovalci pa si med seboj izmenjujejo svoje sadike, semena ali pa le koristne nasvete.

 

S. Ž.

 

Viri:

https://naglic.co/ucinkovito-in-pravilno-zalivanje/

http://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomoč/14463/Začimbe-in-dišavnice-Kako-jih-gojimo

https://siol.net/dom/vrt-in-okolica/najbolj-primerne-rastline-za-gojenje-na-balkonu-253547

Komentarji
Morda vas bo zanimalo