KOLIKO VODE JE TREBA SPITI V ENEM DNEVU?

Zadnje čase se pogosto pojavlja vprašanje, koliko vode naj bi posameznik spil v enem dnevu. Nekaj časa je veljalo, naj se spije čim večja količina vode, vendar so v zadnjih letih ugotovili, da tudi preveč vode lahko škodi našemu telesu. Koliko vode torej spiti, da je bo dovolj in ne preveč? Za vas smo pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s količino popite vode.

Čim več vode, tem bolje, kajne?

Ne drži nujno. Vsak presežek oziroma pretiran vnos določene snovi v naše telo nam lahko škodi. Nobeno živilo, tudi najbolj zdravo, naenkrat ni več zdravo, če z njim pretiravamo. Enako velja za vodo. S preveliko količino vode se lahko tudi zastrupite – to še posebej velja po napornejši vadbi, ko ste izgubili veliko vode, potem pa jo skušate preveč naenkrat nadomestiti, medtem ko že dolgo niste jedli ali urinirali. Hiponatriemija lahko vodi do kome ali včasih celo do smrti, če nimate na voljo zdravniške pomoči.

Prevelike količine vode niso priporočljive tudi iz tega razloga, ker sproti odplaknejo ne le bakterije, ampak tudi koristne snovi, ki se še ne uspejo absorbirati.

Je res potrebno spiti 8 kozarcev vode na dan?

Zlato pravilo, naj posameznik v celem dnevu spije 8 kozarcev vode in bo to zanj ne preveč ne premalo. Vendar to ne more biti povsem res. Že če logično pogledamo, da se ljudje med seboj zelo razlikujemo, že po velikosti in teži, ugotovimo, da ne potrebuje vsako telo enake količine vode. 2 m visok moški in 1,50 m visoka ženska zagotovo ne moreta spiti enake količine. Tudi zelo aktiven športnik in oseba, ki čez dan večinoma miruje, potrebujeta različne količine vode.

Pitje vode je torej precej odvisno od načina življenja posameznika in njegove strukture. Znanstveniki svetujejo, da si lahko pri nadziranju pitja vode pomagamo z barvo lastnega urina: če je urin svetlo rumene barve – kot limonada – to pomeni, da ste dobro hidrirani, če je temnejše barve – kot jabolčni sok – pomeni, da ste dehidrirani in morate piti več. Noseče ženske, izjemno aktivne osebe in ljudje, ki uživajo določena zdravila, ki zahtevajo več hidracije, morajo dnevno popiti več vode.

Ali vreme vpliva na naše potrebe po pitju vode?

Seveda. Poleti je zagotovo potrebno piti večje količine vode, saj jo telo s potenjem sproti izloča v veliko večjih količinah kot sicer. Še posebej je pomembno, da med gibanjem in intenzivnimi vajami poleti pazite, da slučajno ne dehidrirate. Potrudite se, da vodo pijete sproti, saj je lahko prevelik vnos vode naenkrat za telo prav tako velik šok.

Tudi, ko je zunaj vlažno, je pomembno, da pijete več vode kot sicer. Če je zunaj vlažno in toplo – soparno – morate piti kar 2x večjo količino kot pa v suhem vremenu. Če vdihavate oster, suh in hladen zimski zrak, morate prav tako poskrbeti za dodaten vnos tekočine v vaše telo, čeprav morda ne čutite potrebe po tem.

Koliko tekočine zaužijemo s hrano?

Veliko vode vnesemo v naše telo tudi s prehrano, vendar je spet odvisno, kaj jeste. Največ vode vsebujejo različne vrste sadja in zelenjave, štejejo pa tudi juhe in smoothieji.

Koliko vode naj človek torej dnevno spije?

Čisto enostavno, držite se svojih instikntov in upoštevajte zunanje okoliščine. Orientirajte se glede na to, kakšno je vreme, koliko ste aktivni in kakšne barve urin imate. Ko ste žejni, pijte. Ko niste, nehajte piti. Če ste zelo aktivni, poskrbite, da enako količino vode, ki ste jo izgubili, primerno nadomestite.

 

Povzeto po: Eating Well

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo