LJUBOSUMJE V PARTNERSKEM ODNOSU

Ni nenavadno, da svojega ljubljenega ne želimo deliti, in da nam ni všeč, kadar se okrog njega sukajo lepe, privlačne in uspešne ženske. Vendar moramo pogledati globlje in preučiti razloge, zakaj podležemo temu negativnemu in za zveze pogosto uničujočemu čustvu.

1. Same nismo dovolj samozavestne in ne verjamemo vase.

Če smo popolnoma prepričane vase, ni razloga, da bi se počutile ogrožene s strani drugih žensk, ne glede na to, kako lepe in zanimive so. Biti prepričan vase ne pomeni samovšečnosti. Ne pomeni niti, da imate popolne telesne proporce ali do zadnje malenkosti urejeno pričesko; pomeni, da se v svoji koži počutite dobro, da se smejete na široko, da se držite pokončno in da vam tista dva odvečna kilograma, mozolj na licu ali strije na stegnu ne morejo uničiti samozavesti.

2. Ne zaupamo svojemu partnerju.

Razlogi za to so lahko različni. Morda vas je na neki točki v preteklosti že prevaral. Morda ga preprosto še ne poznate dovolj dobro. Morda komunikacija med vama ne poteka najbolje.

3. Bojimo se, da mu po glavi rojijo misli o varanju, ker te hodijo po glavi tudi nam.

Ena izmed možnosti, zakaj menimo, da bi nas partner lahko varal, je ta, da nam po glavi ves čas hodi tisti lepo oblikovani sodelavec z grafičnega oddelka, katerega mišice se krivijo v popolnih lokih. Morda se zaradi svojih skritih pogledov kdaj pa kdaj počutite krivo, in svoje občutke projicirate na partnerja, vendar za to ni nobenega razloga.

Nič ni narobe, če kdaj pogledate za drugimi moškimi in s svojim pogledom njihovim telesom priznate očitno estetsko vrednost; in prav tako ni nič narobe, če se podobna situacija zgodi vašemu partnerju, kadar zagleda ljubko dekle. Problematično je le, kadar od pogledov preidemo k dejanjem. Dejstvo je, da smo vsi spolna bitja, sposobna občutiti vzburjenje, kadar vidimo privlačen primerek nasprotnega spola. Zatajevati ta naravni nagon je tako nezdravo kakor ne jesti.

Pomembno je, da uspemo ohranjati fokus in svojo spolno energijo kanaliziramo v odnos, ki nam veliko pomeni.  Pomembno je tudi, da poleg tega, da kontrolirate svoje ljubosumje in pazite, da po nesreči ne uničite odnosa, pozorno spremljate tudi obnašanje svojega partnerja na tem področju. Pozorno si preberite naslednji odstavek in premislite, ali vaš partner kaže kateregakoli izmed naslednjih znakov:

1. Omejuje vam stike s prijatelji, ker ne zaupa ne njim ne vam. 
2. Neprestano preverja, kje ste, s klici in sporočili.
3. Od vas pričakuje, da boste ves svoj prosti čas preživeli z njim.
4. Obtožuje vas, da mu lažete o tem, s kom in kje preživljate svoj čas.
5. Nadzoruje vas in vam bere telefonska sporočila.
6. Ne mara, da bi se s svojimi prijatelji videvali sami, brez njega.
7. V javnosti se obnaša drugače, kakor se, kadar je sam z vami.
8. Svojim prijateljem ga skušate predstaviti boljšega, kot je v resnici.
9. V zvezi se počutite ujeto, ker nimate svojega osebnega prostora.
10. Želite si ga zapustiti, a se bojite njegove reakcije.

Če prepoznate svojega partnerja v kateremkoli izmed naštetih znakov, je to zagotovo znak za alarm. Premislite, ali je to resnično človek, ob katerem ste lahko sproščeni, se počutite varne in si lahko predstavljate srečno prihodnost skupaj z njim.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo