MADRID: MESTO MEDU IN PRAŽENIH MANDLJEV

Radovedni turist, ki ga metro izpljune na s soncem obsijane ulice, lahko v Madridu zlahka zapade v skušnjavo vseh, ki radi potujejo; preobilica kulturnih in zgodovinskih znamenitost ga lahko prevzame in napolni z občutkom, da se mora nemudoma zapoditi po spisku znamenitosti, saj sicer ne bo našel časa, da si ogleda vse, kar priporoča internet. Ne zapadite v to past!

Madrid je ogromno, neobvladljivo mesto, polno kulinaričnih, kulturnih in drugih doživetj; če ga želite spoznati, se mu morate prepustiti. Globoko vdihnite zrak, odložite torbe v svojem prenočišču, nato pa si privoščite kavo in prigrizek nekje na soncu in se prepustite utripu mesta.

SLAVNA SIESTA

Pri načrtovanju svojih kulinaričnih postankov bodite pozorni na popoldansko siesto, ki po kosilu narekuje ritem dela in počitka v Španiji; čeprav je za nas logično, da so restavracije in trgovine odprte cel dan do večera, boste hitro ugotovili, da bi bilo to v tem vročem podnebju iluzorno pričakovati. Pri izbiranju restavracije se preprosto sprehodite in pokukajte v menije, ki so jasno razstavljeni; okusne jedi se dobesedno ponujajo na vsakem koraku.

Španci obožujejo dobro hrano – če pogledate na TripAdviser, boste hitro videli, da je na njem naštetih več kakor 8,000 restavracij v Madridu, medtem ko število znamenitosti oz. aktvnosti ne presega številke 1000!

MED PALAČAMI, MUZEJI IN TRGI: V POPLAVI KULTURE

Po kratkem okrepčilu boste pripravljeni na pot; z metrojem ali pa peš se odpravite do veličastne kraljeve palače, pred katero navadno zavzeto igrajo ulični glasbeniki. Preden se boste znašli pred samo palačo, se boste morali sprehoditi po skrbno negovanem vrtu, ki ponuja mnogo priložnosti za nastanek fotografij za vaš Instagram profil. Še posebno priljubljena točka je veličastna fontana, ki ponuja odlično ozadje za romantične fotografije.

Palača je sicer uradna rezidenca španske kraljeve družine, ki se uporablja za vse državne slovesnosti, vendar kralj Filip VI., kraljica Letzia in otroci v resnici prebivajo v skromnejši in bolj praktični Palacio de la Zarzuela, ki je tudi bolj odmaknjena od hrupa turistov. Teh je v okolici palače resnično veliko, tako da bodite pripravljeni na hrup.

Svojo kulturno izkušnjo lahko umetnostnozgodovinski navdušenci nadaljujete v nacionalnem muzeju Prado, ki hrani resnično impresivno zbirko evropske umetnost. Ta se razteza preko 7. stoletij, najstarejša dela iz zbirke pa datirajo že v 12. stoletje. V okolici muzeja vlada resnično spontano in umetniško ozračje in med čakanjem na vstop si boste lahko ogledali številna, tudi resnično impozantna dela uličnih slikarjev in drugih umetnikov.

Pred muzejem stoji tudi presunljiv kip Francisca Goye, avtorja nekaterih izmed najbolj ključnih del španske umetnosti; ne pozabite z njim narediti selfija, preden odidete naprej po svojih poteh.Vrsta v muzej zna biti nekoliko dolga, vendar se v resnici premika dokaj hitro, tako da se ji ne pustite prestrašiti.

PAŠA ZA OČI IN POSLADEK ZA BRBONČICE

V večernem času se sprehodite proti Plazi Mayor oz. glavnemu mestnemu trgu v Madridu, kjer se v večernih urah zbere najrazličnejše špansko prebivalstvo. Živa glasba, vrvež množice in slikovita okolica so prava poslastica za vse čute. Le nekaj minut stran se nahaja tudi drugi najslavnejši madridski trg, Puerta del Sol, le 5 minut hoje stran pa slavna Calle Gran Vía, na kateri boste našli bogastvo najrazličnejših lokalov, trgovinic in barov.

Ne pozabite si v torbo za domov spakirati nekaj tablic turróna, lokalne sladice iz medu, sladkorja in jajc, ki ji okus dajejo praženi mandlji in drugi oreščki; ko se boste vrnili domov, boste tako s seboj še vedno imeli sladki okus španske prestolnice, ki ga boste lahko podelili s svojimi najbližjimi.

A. K.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo