NA POREČJU AMAZONKE ODKRILI JAJCA RASTLINSKEGA IZVORA

Mlada popotnika sta na porečju Amazonke odkrila nenavadno drevo, ki se je kar šibilo pod obilico težkih plodov. Takoj so se jima zdeli nekoliko znani, ko pa sta se približala, nista mogla verjeti svojim očem … Plodovi so bili na las podobni kokošjim jajcem. Ne samo po izgledu, tudi po okusu.

Dobra novica za vse vegane in vegetarijance: obstajajo tudi veganska jajca!

Sarah Miller (23) in Jack Smith (26) sta mlada ameriška zaljubljenca, ki najbolj uživata v čim bolj doživetih in avanturističnih pohajkovanjih po vseh koncih sveta. Obiskala sta že vseh 7 celin, v začetku marca pa je bila njuna glavna destinacija porečje Amazonke. Odločila sta se za razburljivo bivanje v naravi, s seboj sta vzela le vsak svoj nahrbtnik. Na četrti dan njunega 14-dnevnega pohajkovanja sta odkrila nekaj neverjetnega: jajca rastlinskega izvora, ki rastejo na pritlikavem drevesu! 

Sprva sta bila skeptična, potem pa sta se le opogumila in enega izmed jajc razbila. Na njuno presenečenje je iz jajca pritekla zmes, na las podobna beljaku in rumenjaku, le da je bilo rumenjaka nekoliko več kot v običajnih jajcih. Ker sta že nekaj dni živela zgolj od sadja, obenem pa prehodila več kot 2o kilometrov dnevno, sta se sporazumno odločila, da bosta čudni plod poskusila speči na ognju. Ne samo, da je plod tega neznanega drevesa izgledal tako kot jajce, tudi okušal se je tako.

Popotnika sta se tako celih 10 dni prehranjevala praktično samo z jajci rastlinskega izvora. Sprva sta bila nekoliko negotova, nato pa navdušena, da sta v divjini našla hrano, ki ju je ohranjala pri močeh. “Moje počutje se je neverjetno izboljšalo. Dobila sem svežo energijo in čisto nič mi ni bilo težko narediti. Upala bi si trditi, da so to najboljša jajca na svetu,” je za West Sahara News povedala Millerjeva, ki kar ni mogla verjeti, da sta s partnerjem prva odkrila rastlinska jajca.

Kaj torej zaenkrat vemo o veganskih jajcih?

Gre za plodove čistega rastlinskega drevesca, ki so (zaenkrat) najdena samo na porečju Amazonke. Po zunanjosti jajca rastlinskega izvora izgledajo enako kot kokošja jajca. Preden dozorijo, so zelene barve in tudi lupina je veliko trša. Lahko bi rekli, da so na začetku nekoliko podobna avokadom. Ko dozorijo, nekatera zbledijo v skoraj belo barvo, druga prevzamejo nežno rjavkasto barvo – odvisno, kakšni količini sončnim žarkom so izpostavljena.

Zorijo konec februarja, marec je načeloma najugodnejši mesec za obiranje. Če predolgo ostanejo na drevesu, odpadejo sama in se razbijejo. Trenutno še v njih niso našli sestavin, ki ne bi bile užitne ali pa bi škodile našemu zdravju, čeprav raziskave sicer še potekajo. Znanstveniki so do sedaj že potrdili ugoden vpliv rastlinskih jajc na kožo in lase ter zagotavljanje dodatne energije.

Pa še dobra novica: zaenkrat je potrjeno, da so jajca rastlinskega izvora manj kalorična kot prava kokošja jajca. Povprečno kokošje jajce vsebuje približno 70 kalorij, medtem ko povprečno jajce rastlinskega izvora vsebuje le okoli 45 kalorij.

Terminološka zagata

Za drevesce, kjer zorijo veganska jajca, se je že uveljavil angleški izraz chicken tree (kokošje drevo), v slovenščini pa razprave glede primernega izraza še potekajo. Ime jajčevec je namreč že zasedeno, zato bo potrebno najti drugo ime.

 

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo