NARAVNE MASKE IZ MEDU ZA VSAK TIP KOŽE

Med že od nekdaj velja tako za zdravilo kot tudi dobro hrano. Je živilo, primerno za vse: mlade in stare, zdrave in bolne. Ne samo, da je dobrega okusa in ga lahko kombiniramo z različnimi jedmi, ima tudi neverjetno veliko zdravilnih učinkov za celo telo.

MED IN ZDRAVILNI UČINKI

  1. Vsebuje ogromno hralnilnih snovi, naravni antioksidant
  2. Pomaga zniževati krvni tlak, izboljšuje holesterol
  3. Pomaga pri celjenju ran in opeklin, pomirja kašelj, pomaga pri prehladu
  4. Odličen in bolj zdrav nadomestek sladkorja, deluje antibakterijsko
  5. Pomaga proti driski, zmanjšuje stres

MED KOT NARAVNA KOZMETIKA

Poleg medicinskih namenov pa se med velikokat uporablja tudi v kozmetiki. Če imate morda razpokane ustnice, je tudi za to med prava rešitev za vas. Sploh ga ni potrebno z ničimer zmešati, samo nanesete ga na ustnice in pustite učinkovati nekaj minut. Vaše ustnice bodo tako obnovljene in nahranjene.

Ste vedeli, da med pomlajuje kožo in gladi gube? Je odlično hranilo za negovanje kože, zato smo za vas pripravili nekaj receptov naravnih mask glede na vaš tip kože, ki jih lahko izdelate sami doma:

ZA SIJOČO IN MEHKEJŠO KOŽO

Tudi, če nimate posebnih težav, bodo naravne maske okrepile vašo kožo in ji dodale sijaj. Za takšno masko potrebujete:

1. 1 beljak
2. žlico medu
3. žlico mleka
4. žlico oljčnega olja

Vse sestavine dobro premešajte, nanesite na obraz in se prepustite čudežni maski, da opravi svoje. Po 10-30 minutah sestavine izperite z vodo.

AKNE

Če imate težave z mozolji in aknami, je za priporočljivo, da zmešate tri čajne žličke medu in polovico čajne žličke cimeta. Vse skupaj pustite delovati 10-30 minut, nato pa obraz nežno izperite z vodo. Med in cimet bosta na vašo kožo deloval antibakterijsko in tako odpravila vaše težave.

SUHA KOŽA

Za nego suhe kože potrebujete čajno žličko avokadovega pireja, čajno žličko naravnega jogurta in čajno žličko medu. Pazite, da sestavine res dobro premešate (da je maska gladka) in jo potem nanesite na obraz ter pustite učinkovati 20-30 minut.

OBČUTLJIVA KOŽA

Potrebovali boste dve čajni žlički medu in eno čajno žličko aloe vere. Nanesite na obraz in pustite delovati 10-20 minut. Aloe vera bo vašo kožo pomirila in pozdravila morebitne izpuščaje. Če imate zelo občutljivo kožo, maske ni priporočljivo izvajati več kot enkrat na teden.

BRAZGOTINE

Če imate na koži brazgotine, je najbolj primerno, da zmešate 2 čajni žlički medu in polovico čajne žličke naravnega limonovega soka. Na koži pustite pripravek delovati 20-30 minut. Vaša koža bo sicer na otip takoj mehkejša, vendar celjenje brazgotin traja nekoliko dlje – spremembo bi morali opaziti šele po nekaj tednih ali mesecih, odvisno od vrste brazgotin. Zaradi agresivnosti limonovega soka je masko odsvetovano uporabljati več kot 1-2x na teden.

Lepo počasi in strpno, predvsem pa uspešno!

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo