Želiš bolj bele zobe? Potem naredi tole 👇

Ste ena tistih, ki se jim je nerodno iskreno nasmehniti, saj imajo obarvane zobe? Obstaja mnogo naravnih rešitev s katerimi lahko zobe vsaj malce pobelite, seveda pa ne pozabite na primerno ustno higieno in opustitev navad, zaradi katerih imate obarvane zobe.

Najpogostejši razlogi za obarvane zobe so:
• pitje kave in čaja,
• kajenje,
• tanka zobna sklenina (zaradi staranja),
• slabe prehranjevalne navade (uživanje veliko predelane hrane, ki ima visoko vsebnost kislin, vključno s sladkimi pijačami, slaščicami in nekaterimi vrstami sadja),
• pogosto suha usta in dihanje skozi usta (slina namreč varuje zobno sklenino),
• uporaba antibiotikov,
• genetski dejavniki.

Naravni načini za beljenje zob:

Umivanje zob po jedi in pitju

Najboljši način za preprečevanje obarvanja zob je ščetkanje po vsakem obroku – a to zahteva nekaj vztrajnosti, saj utegne biti malce nepraktično, predvsem po obrokih, ki jih ne jeste v udobju doma. Izogibajte se kajenju in pitju prekomernih količin kave in pravih čajev. Po jedi ali pitju česa, kar lahko obarva zobe ali česa kislega, se poskusite navaditi spiti nekaj vode in tako zmanjšajte negativne učinke.

Pecilni prašek in hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid učinkuje antibakterijsko in deluje kot odličen čistilec ust in dlesni. Iz njega lahko naredite sredstvo za izpiranje ust: zmešajte enaki količini vode in hidrogen peroksida in z mešanico spirajte ustno votlino približno minuto, nato usta izperite z vodo. Poleg antibakterijskega delovanja hidrogen peroksid zagotavlja tudi naravno zaščito proti bolezni dlesni, kot sta na primer parodontoza in gingivitis.

Kokosovo olje

Poleg vseh drugih koristi za zdravje kokosova maščoba deluje tudi kot naravno belilo za zobe. Nekateri trdijo, da so njihovi zobje postali bolj beli in splošno bolj zdravi, ko so po ščetkanju prežvekovali kokosovo olje. Žlico kokosovega olja v tem primeru enostavno prežvekujte v ustih pet do 20 minut in nato izpljunite ali ga dodajte nekaj kapljic na zobno ščetko in z njim očistite zobe. Še ena opcija je, da ga nanesete na košček čiste gaze in si z njo podrgnete po zobeh. Kokosovo olje ima antimikrobne lastnosti, zato varuje in čisti tudi dlesni.

Jabolčni kis

Jabolčni kis učinkovito deluje kot naravni antibiotik in čistilec zob in dlesni, odstranjuje pa tudi bolj trdovratne madeže na zobeh. Še posebno dobro odstranjuje obarvanja, ki nastanejo zaradi kajenja in kave. Vsebuje ocetno kislino, kalij, magnezij, probiotike in encime, ki uničujejo škodljive bakterije, obenem pa pospešijo rast koristnih probiotičnih bakterij. Ker je naravno kisel, razgrajuje zobne obloge in druge snovi, ki se primejo površine zob. Ključ v beljenju zob z jabolčnim kisom je v konsistentnosti – za najboljše rezultate ga je potrebno uporabljati najmanj mesec dni. A bodite previdni, saj lahko s kislinami, če ščetkate premočno ali jih uporabite preveč, poškodujete zobno sklenino. Na prst ali zobno ščetko nanesite jabolčni kis in drgnite zobe približno minuto. Nato izperite z vodo ali hidrogen peroksidom. Po ščetkanju z jabolčnim kisom zobe še enkrat očistite z običajno zobno pasto ali vsaj zelo dobro izperite usta z vodo.

Limonini in pomarančni olupki

Nekateri pri beljenju zob prisegajo na olupke citrusov – predvsem limon in pomaranč – učinkovito pa je tudi limonino eterično olje. Gre za splošno zdrava živila, saj zaradi reguliranja normalnih ravni želodčne kisline koristijo prebavi. A če jih uporabljate preveč agresivno, lahko visoka vsebnost kislin poškoduje zobno sklenino. Podobno kot pri jabolčnem kisu – po uporabi lupin citrusov (iz biološke pridelave), usta dobro izperite z vodo. Za najboljše rezultate pa jih, namesto z vodo, sperite z že prej omenjenim hidrogen peroksidom.

Jagode, ananas in druga živila

Jagode vseh vrst vsebujejo veliko koristnih antioksidantov in drugih snovi, ki dobro vplivajo na zdravje zob. A ne gre le za jagodičevje – celoten jedilnik lahko vpliva na splošno zdravje ustne votline. Živila, ki pripomorejo k zdravim zobem in dlesnim, obenem pa varujejo pred boleznimi in znaki staranja, so:
• viri kalcija, kot sta na primer jogurt in mleko,
• ananas,
• hrana, bogata z magnezijem in kalijem, kot so na primer jabolka, hruške in zelena listnata zelenjava,
• jajca iz proste reje,
• gobe,
• sladki krompir, korenje in buče,
• zelena,
• orehi in mandlji.

 

E. B.

 

Viri:

https://draxe.com/6-ways-to-naturally-whiten-your-teeth/

https://www.independent.co.uk/life-style/how-to-get-white-teeth-fast-quick-with-braces-top-tips-diy-in-one-day-nhs-a8119036.html

Komentarji
Morda vas bo zanimalo