Nasveti za čiščenje kuhinje!

Kuhinja je srce vsakega doma, kjer se srečujejo družina in prijatelji ob okusnih jedeh. Za ohranjanje pozitivne energije in higiene je ključnega pomena redno čiščenje. S spodnjimi nasveti boste dosegli ne le sijajno čistočo, temveč tudi prijetno vzdušje in varno okolje za pripravo hrane.

S tem, ko je kuhinja postala osrednji prostor za druženje, je ohranjanje čistoče še bolj pomembno. Čiščenje kuhinje ni vedno prijetno opravilo, še posebej, če pri tem nismo dosledni.

Nakopičena posoda, ostanki hrane in druga umazanija, lahko kuhinjo spremenijo v pravo leglo bakterij. Kaos v kuhinji, ki potrebuje temeljito čiščenje, je lahko velik zalogaj, zato vam bodo lahko spodnji nasveti v veliko pomoč.

Kuhinja je prostor, namenjen pripravi hrani, zato je prvi nasvet, da pri čiščenju uporabljajte naravna čistila. So okolju prijazna in ne vsebujejo agresivnih kemikalij, ki bi lahko ostale na površinah in se prenesle na hrano.

Pri čiščenju bolj trdovratnih madežev so v veliko pomoč orodja in aparati, s katerimi bo čiščenje še bolj efektivno in hitro.

Karcher je odlična znamka za čiščenje kuhinje, ki se vedno izkaže  kot zanesljiv partner pri čiščenju.

Redno pospravljajte posodo in pulte

Eden najboljših načinov, kako preprečiti, da bi se kuhinja spremenila v nered, je, da redno pospravljate posodo in pulte. Ne puščajte umazane posode v pomivalnem koritu ali na pultu, ampak jo takoj operite ali dajte v pomivalni stroj.

Prav tako obrišite pulte po vsaki uporabi, da odstranite madeže, drobtine in maščobo. Če imate lesene ali kamnite pulte, uporabljajte posebna čistila, ki ne bodo poškodovala površine.

Za učinkovito čiščenje vam ni treba uporabiti kemikalij, temveč si lahko pomagate s parnim čistilnikom. Pritisk in vroča para odstranita 99,99 % vseh značilnih gospodinjskih bakterij, zelo učinkovito pa odstrani tudi maščobo in trdovratne madeže.

Parni čistilnik je odličen tudi za čiščenje kuhalne plošče, nape in pečice.

Tudi mali gospodinjski aparati, kot so mikrovalovna pečica, toaster in kavni aparat, zahtevajo redno čiščenje. Odstranite ostanke hrane in madeže, da bodo aparati delovali optimalno in da se ne bodo razvijale bakterije.

Naravno očistite pečico, štedilnik in mikrovalovno pečico

Pečica, štedilnik in mikrovalovna pečica so tisti aparati, ki so v kuhinji uporabljeni zelo pogosto, zato lahko pričakujemo, da so tudi najbolj umazani. Ker so izpostavljeni visokim temperaturam, maščobi in ostankom hrane, ki se lahko zažgejo in povzročijo neprijetne vonjave, je priporočljivo, da jih očistite vsaj enkrat na mesec, da preprečite nabiranje umazanije.

Za čiščenje pečice in štedilnika lahko uporabite sodo bikarbono in kis, ki sta naravna in učinkovita čistila. Nanesite pasto iz sode bikarbone in vode na notranjost pečice in štedilnika ter pustite delovati čez noč.

Zjutraj pasto obrišite z vlažno krpo in po potrebi popršite s kisom, da odstranite morebitne ostanke. Za čiščenje mikrovalovne pečice lahko v skodelici zmešate polovico vode in polovico kisa ter jo postavite v mikrovalovno pečico za nekaj minut. Nato še obrišite notranjost pečice z vlažno krpo.

Ne pozabite na hladilnik in shrambo

Hladilnik in shramba sta mesti, kjer shranjujemo živila, ki se lahko hitro pokvarijo ali privabijo škodljivce. Zato je pomembno, da ju redno čistimo in po potrebi razkužujemo. Preden v roke vzamete krpo in čistilo, se znebite vseh ostankov hrane.

Vsaj enkrat na teden izpraznite hladilnik in shrambo ter zavrzite vsa živila, ki so pokvarjena, plesniva ali jim je potekel rok trajanja. Nato očistite police in predale z raztopino vode in kisa ali limoninega soka, ki bosta odstranila bakterije in vonjave. Prav tako poskrbite, da so živila pravilno zapakirana in označena, da preprečite križno onesnaženje in morebitno zmedo.

Enako pomembno kot notranjost, je tudi čista zunanjost hladilnika. Vse zunanje stene obrišite z vodo in nežnim čistilnim sredstvom, ne pozabite pobrisati tudi tal pod hladilnikom. Če je možno, hladilnik premaknite naprej, da dosežete zadnji del, ki prav tako zahteva temeljito čiščenje.

Počistite prah na nedostopnih mestih

Prah se nabira tudi na bolj nedostopnih mestih, kot so vrhovi omaric in kuhinjskih nap, ter lahko povzroči alergijske reakcije. Redno obrišite prah s pomočjo dolgega ročaja s krpo ali čistilnim aparatom. Tu vam lahko pomaga sesalnik.

Temeljito očistite okna

Po temeljitem čiščenju površin in aparatov je čas, da se lotite oken. V vodo kanite malo detergenta in po želji dodajte kapljico ali dve eteričnega olja. Čiščenje bo z domačim čistilom hitro in enostavno, okna pa sijoča dolgo časa.

Trud in čas lahko še bolj prihranite z uporabo čistilnika za okna Kärcher. Priročen in ergonomičen čistilnik za okna omogoča higiensko čiščenje oken, saj ni neposrednega stika z umazano vodo. Z njim lahko očistite tudi vrata, ogledala, ploščice in kuhalno ploščo.

Prezračite in odišavite kuhinjo

Kuhinja je prostor, kjer se lahko naberejo različni vonji, ki niso vedno prijetni. Zato je dobro, da prostor redno prezračujete in odišavite, da ustvarite svežo in prijetno atmosfero. Odprite okna in vrata, da omogočite pretok zraka in odvajanje vlage in dima. Prav tako lahko uporabite naravne dišave, kot so sveže rože, zelišča, citrusi ali eterična olja, ki bodo kuhinji dali svež in naraven vonj. Izogibajte se uporabi umetnih osvežilcev zraka, ki lahko vsebujejo škodljive kemikalije in alergene.

S temi nasveti boste ohranjali kuhinjo kot čist, organiziran in varen prostor za druženje ter pripravo zdravih obrokov. Redno čiščenje kuhinje in vzdrževanje prostora vam bo prihranilo čas in trud, poleg tega pa bo ustvarilo prijetno okolje za uživanje v kulinaričnih ustvarjanjih.

 

 

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo