Atopijski dermatitis – kaj je in kako ga obvladovati?

Atopijski dermatitis, znan tudi kot atopijski ekcem, je ena izmed najpogostejših kroničnih vnetnih kožnih bolezni, ki pogosto prizadene otroke, vendar se lahko pojavlja tudi pri odraslih. Značilni so predeli izjemno suhe, vnete in srbeče kože, ki se običajno pojavljajo na pregibih – na notranji strani komolcev, za koleni in na sprednji strani vratu.

Za vnetje so značilni občasni izbruhi, katerim pa se lahko z upoštevanjem nekaj smernic izognemo ali pa jih vsaj omilimo.

Kaj povzroča atopijski dermatitis?

Čeprav še vedno ni popolnoma znano, kaj ga povzroča, pa v splošnem velja prepričanje, da se atopijski dermatitis pojavi zaradi:

 • genetske predispozicije,
 • težav z epidermalno pregrado,
 • neravnovesja v imunskem sistemu,
 • okoljskih dejavnikov (alergeni, kemikalije, suh zrak in stres).

Najpomembnejši genetski dejavnik so mutacije v genu za filagrin, zaradi česar se poruši kožna bariera, saj je filagrin zelo pomembna beljakovina kožne bariere. Filagrin in njegovi razgradni produkti so pomembni pri zadrževanju vode v telesu in tvorbi naravnega vlažilnega faktorja, saj dobro vežejo vlago iz okolja.

Mutacije v genu za filagrin vodijo v suho kožo, zato se poveča transdermalna izguba vode, koža se hitreje izsuši, kar omogoča lažje vstopanje alergenov in iritantov, kar povzroči vnetje na koži.

Mutacije v genu za filagrin so pri bolnikih z atopijskim dermatitisom povezane z zgodnejšim razvojem, daljšim trajanjem in potekom bolezni.

V splošnem velja dejstvo, da je pri atopijskem dermatitisu pH kože višji (okoli 6), medtem ko se pri zdravi koži vrednosti gibajo okoli 5,5.

Prepoznavanje in obvladovanje izbruhov

Za preprečevanje izbruhov atopijskega dermatitisa je pomembno izogibanje sprožilcem, ki sicer niso enaki za vse.

Med najpogostejše pa spadajo:

 • znoj,
 • določene tkanine, običajno volna in poliester,
 • dlaka hišnih ljubljenčkov,
 • smog,
 • temperaturna nihanja,
 • dražeča mila in detergenti​​.

Za preprečevanje izbruhov je ključno uporabljati kakovostne izdelke, namenjene blaženju simptomov atopijskega dermatitisa oz. preprečevanju izbruhov.

Ker je bolezen kronična se kaže kot izmenjavanje obdobij izbruhov in zatišja. Faz izbruhov ne moremo povsem preprečiti, lahko pa preprečujemo njihovo pogostost oz. jih zakasnjujemo in sicer z ustrezno krepitvijo kožne bariere.

Princip temelji na tem, da koži povrnemo to, kar ji primanjkuje – lipide in vlažnost, običajno s kremo za atopijski dermatitis in posebne čistilne pene.

Polega tega pa:

 • Uporabljajte izdelke za nego kože z emolienti, kot so rastlinska olja in masla, ki krepijo kožno bariero in izboljšujejo njene lastnosti.
 • Pri umivanju uporabljajte mlačno vodo, izogibajte se drgnjenju kože in po kopanju hitro nanesite vlažilno kremo, da zadržite vlago.
 • Izogibajte se izpostavljenosti detergentom z neionskimi površinsko aktivnimi snovmi in raje uporabljajte blaga mila, ki vsebujejo neionske površinsko aktivne snovi ali sindete
 • Uporabljajte kreme za atopijski dermatitis, ki vsebujejo ceramide, saj ti pomagajo obnoviti kožno pregrado in izboljšati njeno funkcijo. Ceramidi so naravno prisotna sestavina kožne bariere, ki je pri atopijskem dermatitisu bistveno stanjšana. Z dodajanjem teh koži torej krepimo kožno bariero, kar pa preprečuje oz. zakasnjuje tudi faze izbruhov.
 • Izogibajte se vsem potencialnim sprožilcem, uporabi dražečih snovi ter izdelkom, ki vsebujejo umetne dišave in barvila.

Izdelke, ki so skladni s temi priporočili, torej so naravni, organski, brez gensko spremenjenih organizmov, brez umetnih dišav in barvil ter certificirani s COSMOS ECOCERT, lahko dobite v podjetju Conceptiq d.o.o. oziroma DK Glowy Cosmetics.

Spoznajte nekaj njihovih izdelkov, ki so prepričali že mnoge, ki se borijo z atopijskim dermatitisom!

Hranljiva krema za atopijski dermatitis

Ta izjemna krema za atopijski dermatitis je ustvarjena z namenom intenzivne nege suhe, razdražene in atopične kože. Njena nežna in nemastna struktura je primerna za celotno družino, vključno z nosečnicami, doječimi materami ter otroki in dojenčki od 3. meseca starosti.

Obogatena je s šestimi izjemnimi aktivnimi sestavinami, ki ne le obnavljajo kožo, temveč ji podarijo svilnato mehkobo in gladkost ter pomagajo preprečevati nastanek strij.

Poleg tega pa je hranilna krema za obraz in telo tudi brez dišav, barv, parabenov, silikonov in mineralnih olj, kar zmanjšuje možnost draženja in alergijskih reakcij. Uporaba je preprosta – kremo nanesite na očiščeno kožo zjutraj in zvečer oziroma takoj ob občutku suhe in razdražene kože.

Nežna čistilna pena

Čistilna pena je izjemno učinkovita, a hkrati tudi neverjetno nežna. Primerna je za vse tipe kože, še posebej pa bo navdušila tiste z bolj mastno kožo.

S svojo močjo bo odstranila ličila, umazanijo in vse druge nečistoče, ne da bi pri tem kožo dražila ali izsušila. Že po prvi uporabi je moč opaziti učinek pomirjene, gladke in mehke kože.

Čistilna pena je izdelana iz 99 % naravnih in certificiranih sestavin ter ohranja naravno pH ravnovesje kože, zato je kot nalašč za nego kože, nagnjene k izbruhom atopijskega dermatitisa.

Pena se s krožnimi gibi nežno vmasira v kožo in nato spere z mlačno vodo. Vaša koža bo po uporabi očiščena, voljna in hvaležna!

Duo za občutljivo kožo

Ta popoln duo za občutljivo kožo združuje nežen čistilni gel in hranljivo kremo, ki delujeta tako, da pomirita in navlažita občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam in atopijskemu dermatitisu.

Duo za občutljivo kožo vsebuje izdelka iz izključno naravnih sestavin in vlažil, ki so bogata z vitamini in naravnimi antioksidanti.

Formula je posebej prijazna do celotne družine, saj ne vsebuje alkoholov, dišav ali drugih sestavin, ki bi lahko kožo razdražile ali izsušile.

Nega in zdravljenje

Za atopijski dermatitis so značilna obdobja brez simptomov in akutna obdobja z izbruhom vnetja. Ker zdravila zanj ni, je cilj zmanjšati simptome in podaljšati obdobja remisije.

Pri tem se priporoča izogibanje sprožilcem, redno vlaženje kože, upoštevanje predpisanih zdravil in uporaba ustreznih krem za atopijski dermatitis.

Zavedamo se, da je soočanje z atopijskim dermatitisom pogosto zahtevno in da lahko vpliva na vaše vsakodnevno življenje. A kljub temu ostanite pozitivni in proaktivni pri skrbi za svojo kožo.

Vsakodnevna nega, izbira kakovostnih izdelkov in upoštevanje preprostih nasvetov lahko resnično naredijo razliko. Vzemite si čas za razumevanje svoje kože in prepoznavanje tega, kaj ji najbolj ustreza.

Skrb zase in svojo kožo ni le rutina, ampak način, kako izkazujete ljubezen do sebe.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo