Takšna naj bo nega kože jeseni in pozimi

Zimski čas – ledeno hladne temperature na prostem in pregreti prostori. Vaša koža naenkrat postane povsem suha. Verjemite, niste edini. Suha koža, ki se pri večini žensk pojavi predvsem v zimskih mesecih, je nagnjena h gubicam, se rada lušči, prav tako jo pogosto spremljajo srbečica in napetost kože takoj po umivanju.

Koža ima svoj ritem – ta se spreminja na dnevni in mesečni ravni, odvisno od menstrualnega cikla. Da bo vaša koža lepa, je te cikle dobro poznati. V dopoldanskem času je vaša koža najmanj dovzetna za vpijanje različnih mask in serumov, zato jih v tem času ni smiselno nanašati. Prav tako naj bi bila v dopoldanskem času verjetnost, da bo prišlo do alergijske reakcije vezane na uporabljeno kozmetično sredstvo, bistveno večja kot v popoldanskih in večernih urah.

Okoli poldneva je število novo nastalih kožnih celic najmanjše – v tem času se posledično poslabšajo različna kožna stanja kot je na primer luskavica.

Okoli 16. ure vaša koža vpije največ snovi, zato je to čas, ko priporočamo nanos hranilnih krem in seruma.

V obdobju od 16. do 21. ure so pore na koži odprte, zato priporočamo vročo kopel, ki bo pomagala pri razstrupljanju vašega telesa in pozitivne učinke uporabe kozmetičnih izdelkov še povečala.

Po 21. uri postane koža ponovno bolj občutljiva na histamin – vsa, s srbečico povezana kožna stanja, se v tem obdobju poslabšajo. Opolnoči nastajanje novih kožnih celic doseže vrhunec, zato je to čas, ko mora koža dobiti svoj počitek, da se lahko obnovi – »lepotilni spanec« je torej zares lepotilni.

Nega suhe kože pozimi

Koža predstavlja zrcalo našega zdravja in počutja – z ustrezno nego tudi suha koža v zimskem času postane lepa in zdrava. Vsak dan je potrebno kožo zjutraj in zvečer dobro očistiti ličil in ostale umazanije. Nato naj sledi nanos tonika, ki kožo osveži, očisti pore ter odstrani ostanke sredstva za čiščenje kože. Potem na kožo nanesite serum, ki kožo oskrbi s posebnimi hranilnimi snovi, na primer antioksidanti. Na koncu kožo navlažite s pomočjo olja ali kremnega losjona – odvisno od vašega tipa kože. Enkrat tedensko je potrebno po uporabi tonika na kožo nanesti masko, ki kožo globinsko očisti ter odstrani vso umazanijo. Za suho kožo priporočamo uporabo vlažilne maske. Prav tako je potrebno enkrat tedensko narediti piling kože, ki odstrani odmrle kožne celice in osveži kožo.

Če imate suho kožo, pri tem ni pomembno ali je ta prisotna zgolj v zimskih ali v vseh letnih časih, priporočamo, da najprej preverite morebitne alergije, ki bi lahko vplivale na pojav suhe kože. To naredite zelo enostavno s spreminjanjem prehrane. Ob tem povečajte vnos omega 3 maščobnih kislin, ki jih najdete v mastnih ribah, oljčnem olju, oreščkih in semenih. Seveda pa ne pozabite niti na zadosten vnos tekočin – predvsem vode. Z dodatnim uživanjem vode namreč koži pomagamo zadržati več vlage, prav tako ji pomagamo, da ostane bolj sijoča. Za ohranjanje splošnega zdravja se priporoča, da je zaužijemo vsaj 2 litra na dan. K splošnemu počutju lahko veliko prispeva tudi telesna vadba. Slednja izboljša napetost kože in ohranja njeno elastičnost. Ker pospeši prekrvavitev, vaša koža ob njej zdravo zasije.

 

 

Preprečite izsuševanje kože, na mrazu pa jo primerno zaščitite

V zimskih mesecih je v notranjih prostorih priporočena uporaba vlažilnikov zraka, ki navlažijo prostor in s tem preprečijo dodatno izsuševanje kože. V primeru, da greste ob nizkih temperaturah na prosto, pa ne pozabite na ustrezno zaščito vseh delov telesa z oblačili. Ob izpostavitvi mrazu lahko namreč koža popoka, srbi, se lušči, razdraži ali vname. Pri težavah s suho kožo nego obraza čim bolj poenostavite in ne uporabljate kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo alkohol ali dišave, saj ti kožo še dodatno izsušijo. Priporoča se uporaba blagih mil, po čiščenju obraza pa kožo zgolj popivnajte z brisačo, brez da bi jo drgnili. Uporabljajte naravna kozmetična sredstva – da bo naravna nega res naravna, priporočamo, da masko za obraz, ki bo vašemu obrazu povrnila sijoč in zdrav videz, izdelate kar sami.

 

Izdelajte domačo masko za obraz iz avokada in banane

Doma lahko hitro in enostavno izdelate hranilno avokadovo masko z banano, ki je primerna za vse tipe kože. Sveže banane kožo navlažijo in zgladijo, skupaj s svežim avokadom, ki poskrbi za zalogo vitaminov in mineralov, pa maska poskrbi za obnovitev kože. Za pripravo maske potrebujete ½ zrelega avokada, ½ zrele banane, 1 žličko medu in 1 žličko rožne vode. Postopek za izdelavo domače maske poteka tako, da avokado in banano položite v isto posodo ter ju z vilicami pretlačite v pasto. Nato dodajte med in rožno vodo ter vse skupaj premešajte. Pridobljeno masko porabite takoj. Nanos maske poteka tako, da jo s konicami prstov nanesete na sveže očiščeno kožo, razen v predelu oči. Masko pustite na obrazu učinkovati približno 10 minut, nato jo splaknite s toplo vodo. Po zaključenem čiščenju kožo enostavno popivnate s čisto brisačo.

 

 

Izdelajte še paradižnikovo masko za navlažitev kože

Za navlažitev kože pa lahko doma izdelate tudi paradižnikovo masko, ki je prav tako primerna za vse tipe kože. Paradižniki bodo vašo kožo ohladili, v maski prisotno oljčno olje, pa bo kožo zmehčalo in nahranilo. Za en nanos potrebujete: 1 srednje velik paradižnik, 2 žlički koruzne moke in 1 žličko oljčnega olja. Paradižnik pridržite na deski za rezanje in z ostrim nožem na strženu zarežite črko X. Cel paradižnik potopite v vrelo vodo in ga v njej namakajte 20 sekund, dokler kožica ne poči. Nato ga previdno vzemite iz vrele vode in takoj potopite v ledeno vodo, da se ohladi. Nato z nožem odstranite kožico (začnite od spodaj, kjer ste naredili črko X). Paradižnik pretlačite z vilicami in odstranite semena. Dodajte koruzno moko in vse skupaj zmešajte, da dobite pasto. Dodajte oljčno olje, zmešajte in nanesite na očiščen obraz ter pustite delovati 5 minut. Nato kožo splaknite s toplo vodo in jo popivnajte s čisto brisačo.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo