5 živil, ki jih morate jesti to zimo, da ostanete zdravi

V hladnih dneh, kot so zdajšnji, se več kot prileže kakšen topel kakav ali vroča čokolada. Pa vendar morate biti pazljivi in pozorni na to, da je vaša prehrana še posebej pozimi dovolj zdrava in raznolika, da ne zbolite. Za vas smo pripravili zimska živila, ki vam bodo pomagala uspešno in brez bolezni prebroditi najhladnejši čas v letu.

1. Korenje

S korenjem boste v svoje telo vnesli zadostne količine beta-karotena in vitamina A ter C. Lahko jeste surovega, kuhanega ali praženega v kombinaciji z drugo zelenjavo, izvrstna pa je tudi korenčkova juha.

2. Rdeča pesa

Sezonske zelenjave je pozimi bolj malo, pomembno pa je, da jo kljub temu uživate. Namesto navadne zelene solate morda poskusite z rdečo peso, je odličen vir magnezija, folne kisline, kalija, železa, kroma in mangana.

3. Ovseni kosmiči

Zelo primerni za sestavo zdravega zajtrka ali večerje. Vsebuje hranila, ki so za naše telo ključna prav pozimi; ogromno cinka in vlaknin.

4. Juha

Če vam čez leto sicer juhe ne ustrezajo, je zima kot nalašč zanje. Zelenjavne, mesne, kremne, tekoče … vse so primerne. Pomembno je, da zaužijete nekaj toplega in hranljivega. Če boste juho uživali pred glavno jedjo, boste delno že napolnili želodec in zato kasneje pojedli manj.

5. Brokoli in cvetača

Medtem ko na nas pozimi prežita gripa in prehlad, sta na drugi strani brokoli in cvetača, najboljša možna zaščita pred boleznijo. Oba sta polna vitamina C in krepita vaš imunski sistem, hkrati pa sta odlična tudi za črevesje. Če ne najdete sveže zelenjave, nikar ne kupujte zamrznjene, kajti to ne bo imelo enakega učinka.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo