BARVANJE LAS DOMA ALI V SALONU: BARVA, NEGA IN PRAKTIČNOST

S odločate za barvanje las in se sprašujete, kakšna je razlika med barvanjem v salonu in doma? Kaj je za vas bolj primerno? Spreminjanje barve las je odločitev, ki je nikakor ne gre vzeti zlahka – za kar najboljše rezultate je potrebno vedeti kar nekaj stvari o procesu barvanja.  

 

Zaželena barva 

Končni odtenek las je rezultat barve in razumevanja tona kože in tipa las – nekaj kar je težko doseči z barvanjem doma. Barve, namenjene barvanju doma, se najbolje obnesejo, če na laseh še nimate barve in je vaša naravna barva svetlejša od tiste, na katero jih želite pobarvati. Obenem obstaja pri barvanju v salonu še ena prednost – profesionalci so pri barvanju bolj precizni. Določene tehnike, kot so prameni ali balayage, prilagajajo obliki obraza in naravni barvi las – tako nastane unikaten večdimenzionalen končni izdelek. Frizura z obema od naštetih tehnik je navadno tudi precej nezahtevna za vzdrževanje, kar pomeni, da za začetno barvanje plačate več, a lahko z naslednjim odlašate precej časa, saj se ob koreninah las ne bo naredil narastek, kot bi se na primer ob barvanju vseh las na en odtenek. Če imate sive lase, se je vsekakor vredno o barvanju posvetovati s stilistom v frizerskem salonu – v laseh namreč ni več pigmenta, zato utegnejo biti še malce zahtevnejši za barvanje doma, saj se lahko hitro zgodi, da dobijo bež ali rumen odtenek. 

 

Kam gre denar? 

Seveda je opazna razlika med ceno barvanja v frizerskem salonu in ceno barve v trgovini. Razlika je že v sami sestavi barv. Barve za barvanje doma pogosto vsebujejo silikone, ki otežujejo odstranitev oziroma nadaljnje barvanje. Barve v frizerskih salonih pa so sveže zmešane in so jim tako lahko dodani tudi vezivni elementi, ki omogočajo bolj dramatično menjavo barve, brez da bi se pri tem lasje zelo poškodovali. V salonu obenem plačate še delo strokovnjaka – frizerji se leta in leta učijo in razumejo sam proces barvanja in njegove učinke na lase. Trajne barve spremenijo kemično spremenijo lase, torej njihovo strukturo, zato je dobro, da se z njimi dela le v profesionalnih okoljih. Če si želite drastične spremembe, boste morda potrebovali svetljenje las, kar vsebuje močne kemikalije, ki lahko ob nepravilni uporabi zelo poškodujejo lase. 

 

 

Praktičnost 

Barvanje utegne biti, če se z njim spopadete sami, precej umazano, poleg tega sami težko zagotovite, da je barva na lase nanešena enakomerno. Čas je pri barvanju zelo pomemben, zato boste morali paziti tudi na to, da barvo dovolj dolgo pustite na laseh, a tudi ne predolgo. 

Če se odločite za barvanje doma, se pri tem obvezno držite navodil, napisanih na embalaži. Preberite tudi opozorila o alergijskih reakcijah, da jih boste prepoznali, če se pojavijo. Najenostavneje je, če se odločite za barvo, ki je dva do tri odtenke temnejša od vaše naravne barve. Ob naslednjem barvanju izberite, če je le mogoče, enak odtenek in enako znamko – spreminjanje izdelkov se lahko konča z jasno vidno linijo med različnima odtenkoma las. 

Barvanje doma je boljša izbira, če se barvate z netrajnimi barvami – tudi sam proces barvanja je z barvnimi kredami in spreji precej bolj prijazen uporabniku. Barvanje doma zahteva določeno mero poguma in zahtevnosti – če v to niste prepričani, morda ni najboljša ideja, saj je popravljanje frizure v salonu mnogokrat dražje, kakor če bi vas že sprva barvali profesionalci. 

 

Nega barvanih las 

Ne glede na to, ali ste se pobarvali doma ali v salonu, je nega las ključna za ohranjanje barvnega odtenka, da ne zbledi. Po barvanju 48 ne umivajte las, saj se tako barva bolj ohrani. Uporabljajte šampone in balzame, ki so namenjeni barvanim lasem – uporaba izdelkov dobre kakovosti je ključ ohranjanja barve in sijaja las. Pomembno pa je tudi ohranjanje vlage v vaših laseh, še posebej pri svetlolasih. Privoščite si tedensko globinsko nego las, ki jo lahko zagotovite tudi z doma narejenimi naravnimi maskami. Barvane lase vedno primerno zavarujte preden so izpostavljeni vročini – naj bo to uporaba likalnika ali le sušenje las s fenom.  

 

 

Povzeto po:

https://www.thechapel.co.uk/expert-advice/home-vs-salon-colouring-what039s-the-difference-and-which-is-best-for-me 

https://www.buzzfeed.com/leonoraepstein/hair-dye-tips-no-one-ever-told-you?utm_term=.iiZvA1a0P#.ablP7gxoe 

 

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo