OBROKI ZA NA POT: KAJ IN KAKO
Ko se odpravljamo na daljšo pot, je potrebno pomisliti na marsikaj, med drugim tudi na to, kaj bomo jedli. Kakšni naj bodo obroki za na pot? Seveda obstaja možnost restavracij, vendar so te lahko precej drage ali pa so oddaljene in preprosto ne želimo izgubljati časa z obiskovanjem le-teh. Poleg tega je doma pripravljen obrok veliko kakovostnejši. Ko razmišljamo, na kakšen način pripraviti hrano za na pot, je dobro upoštevati določena pravila.
Obrok naj bo kar se da preprost. Sestavljen naj bo tako, da bomo zanj porabili čim manj pribora in embalaže. Najenostavneje je, če ima vsak član svojo posodo, v katero že pred odhodom od doma pripravimo celoten obrok. Poleg tega je potrebno razmisliti tudi o letnem času, v katerem potujemo. V vročini se je bolje izogibati živilom, ki se hitro pokvarijo. V vsakem primeru, ne glede na letni čas, pa je potrebno upoštevati to, da bo hrana, ko jo bomo zaužili, najverjetneje hladna. Za vas imamo nekaj predlogov, kaj jesti na poti.
Obroki za na pot:
Guacamole hot dog:
Potrebovali bomo hrenovke in enako število štručk. Če niste ljubitelji hrenovk, lahko uporabite tudi kakšne druge klobase. Namesto klasičnih štručk iz bele moke lahko uporabimo polnozrnate ali katerekoli druge, ki so nam ljube. Za piko na i bo poskrbela guacamole omaka. Zanjo bomo potrebovali zrel avokado, paradižnik, polovico čebule, sol, poper, limetin sok in šopek koriandra. Čebulo drobno nasekljamo. Avokado in paradižnik dobro pretlačimo. Dodamo še vse preostale sestavine, zmešamo in omaka je pripravljena. Štručke po dolžini prerežemo na pol, premažemo z omako in vanjo vstavimo hrenovko. Po želji lahko dodamo še rezino sira.
Sendvič s prekajenim lososom:
Sendviči vseh vrst so najpripravnejša hrana za na pot. Vanje lahko damo praktično karkoli. Mi vam predlagamo koruzno štručko, ki jo premažemo s sirnim namazom. Zraven se odlično poda tanka rezina prekajenega lososa. Za svežino pa v štručko dodamo še šopek rukole.
Sendvič s pestom in mocarelo:
Za vse tiste, ki niste ljubitelji mesa, pa imamo dobro novico. Pripravite si slastni sendvič, ki bi ga zagotovo z veseljem pojedli tudi mesojedci. Tokrat priporočamo ovseno štručko, ki jo premažemo z domačim pestom. Zanj potrebujemo: šop bazilike, skodelico naribanega parmezana, strok česna, pest orehov, 6 žlic olivnega olja in sol. Vse sestavine zmeljemo v gladko pasto in domači pesto je pripravljen. V štručko nadevamo še tanke rezine mocarele in paradižnika.
Testeninska solata:
Pripravimo jo lahko iz naših najljubših sestavin. Predstavlja idealen obroki za na pot, saj lahko vanj vključimo tako meso in mlečne izdelke kot zelenjavo. Hkrati pa testenine zagotovijo potrebo po ogljikovih hidratih. Odlično kombinacijo bomo ustvarili, če svojim najljubšim makaronom dodamo na kockice narezano jajce, paradižnik, papriko in kuhana zrna koruze. Kaj pa pravite na tole kombinacijo – popečene kozice, na kocke narezane in popečene bučke, popečena paprika. Tistim, ki se raje držijo klasike, pa predlagamo to kombinacijo – na kocke narezana slanina, sir in kumarice. Pripravimo še preliv iz kisle smetane, majoneze, soli, popra in ščepca muškatnega oreščka.
Blazinice carskega praženca z brusnicami:
Za konec pa še priljubljena jed, ki je, v nekoliko prilagojeni obliki, prav tako primerna za na pot. Pripravimo jo tako, da klasični masi za carski praženec (mleko, jajca, moka in pecilni prašek) dodamo pest suhih brusnic. Vlijemo v ponev za palačinke, ko se nekoliko zapeče, razrežemo. Kosi naj bodo večji, kot smo vajeni običajno, saj tako zanje ne bomo potrebovali pribora.
Skodelica s sadjem:
Tudi ko smo na poti, je dobro, da razmišljamo o tem, kako zaužiti čim več vitaminov. Sezonsko sadje operite in narežite, to so lahko odlični obroki za na pot. Pripravite preliv iz ene žlice medu, soka ene limone, šopka drobno nasekljane mete. Sadje spravite v posodico, prelijte in dobro pretresite.
Tudi ko smo na poti, lahko jemo kvalitetno in okusno hrano. Le malo iznajdljivosti je potrebne. Ko se nekam odpravljate, pa seveda poleg hrane ne pozabite vzeti zadostne količine pijače. V poletnih mesecih je najbolj priporočljiva voda, ki ji lahko dodamo kakšno kapljico limoninega soka. Pozimi pa ne bo šlo brez toplega čaja.
L. M.
Povzeto po:Tree Hugger