Pozimi bi morala nujno uživati to sadje, to je razlog

Velja za najbolj priljubljeno in eno najbolj zdravih vrst sadja. Preberi, zakaj bi morala vsak dan pojesti vsaj eno pomarančo.

Koristi lupine

Užitna lupina mnogih najbolj razširjenih in zdravih vrst sadja – med drugim jabolk, marelic, borovnic, fig, grozdja, hrušk, sliv, malin in jagod – je ključna za biološko aktivnost sadja. Preko nje ima sadje namreč stik s sončno svetlobo, tam se tvorijo barvni pigmenti, ki absorbirajo različne valovne dolžine svetlobe. Ti pigmenti, vključno s karotenoidi in flavonoidi, varujejo zdravje in zagotavljajo hranilne snovi. Lupina določenih vrst sadja, kot je na primer grozdje, naj bi varovala pred ultravijolično svetlobo. Žal pa se, ko je sadje predelano v sok, lupine v predelavo navadno ne vključuje, zato sokovi teh koristi pogosto nimajo.

Koristi sadne kaše

Tako kot lupina je tudi sadna kaša dober vir prehranskih vlaknin in drugih hranilnih snovi. Dober primer je pomarančni sok – bel, kašast del pomaranč, je primaren vir flavonoidov v njih. Sočni oranžni deli pa vsebujejo največ vitamina C. V telesu flavonoidi in vitamin C pogosto delujejo skupaj, na telo namreč dobro deluje kombinacija obojega. V procesu pridelovanja soka pa je izvzet bel del pomaranče in z njim flavonoidi. Četudi imajo mnogi sokovi na embalaži napisano, da ta vsebuje koščke, navadno ne gre za originalne koščke dejanskih pomaranč, iz katerih je izdelan sok.

Prehranske vlaknine

Koliko prehranskih vlaknin je izgubljenih v postopku pridelave soka? Za primer vzemimo jabolka in jabolčni sok. Skodelica čistega jabolčnega soka brez sadne kaše vsebuje tako malo vlaknin, da jih navadno ni moč izmeriti. Za kozarec (2,4 dl) soka so potrebna tri do štiri jabolka (odvisno od velikosti in gostote). Vsako od teh jabolk vsebuje približno 3,75 g vlaknin, vsa skupaj torej 12 do 15 g prehranskih vlaknin – prav toliko pa je tudi izgubljenih. Priporočen dnevni vnos prehranskih vlaknin za ženske je 25, za moške pa 38 gramov. 12 do 15 gramov, ki bi jih lahko vnesli z izbiro celega sadja namesto sadnega soka, tako predstavlja skoraj polovico dnevnih potreb odrasle osebe.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo