POZITIVNI UČINKI IZPOSTAVLJANJA SONCU

Zavedamo se, da je izpostavljanje sončnim žarkom brez zaščite škodljivo. Hkrati pa velja, da  ima sončna svetloba neverjetne koristi za tiste, ki se odločijo gledati njeno svetlo stran. In to dobesedno. 

Ste tudi vi med tistimi, ki konstantno iščejo senco in se mažejo s kremo z zaščitnim faktorjem? Razumljivo je, da želite kar se da najbolje zaščititi svojo kožo pred sončnim sevanjem. V nadaljevanju vam predstavljamo pozitivne lastnosti sončne svetlobe, na katere sploh niste pomislili.

Sonce za zdrave kosti

Naše telo spremeni sončno svetlobo v vitamin D in to hranilo spodbuja absorpcijo kalcija v kosteh, zlasti derivat D3, ki nastane, ko se svetloba dotakne vaše kože. Več kot imate te komponente v krvi, bolje boste izkoristili kalcij in zmanjšali tveganje za zlom kosti.

Lahko prepreči raka  

Pomanjkanje vitamina D lahko privede do različnih vrst raka, zlasti raka dojk in debelega črevesa. Z zadostnim izpostavljanjem sončni svetlobi boste pridobili tudi več vitamina D.

Pripomore k boljši razpoloženosti 

Ko sije sonce, vaši možgani proizvedejo več serotonina. To je hormon sreče, ki izboljšuje vaše razpoloženje, zato preživite sončne dni na prostem. 10 do 15 minut izpostavljenosti zadostuje za pridobitev njegovih pozitivnih učinkov.

Znižuje krvni pritisk 

Dušikov oksid, ki ga najdemo v zgornji plasti kože, se odziva na sončno svetlobo in povzroči širjenje krvnih žil, zaradi česar je pretok krvi boljši in tako uravnava krvni tlak.

Pripomore k boljšemu spancu

Ob zaznavanju jutranje svetlobe naše telo ustavi proizvodnjo melatonina, da vas aktivira. To je hormon, ki vam pomaga spati. In svetlejši kot je vaš dan, večji bo kontrast z nočno svetlobo in proizvodnja melatonina bo bolj učinkovita, kar tudi pomeni boljši spanec ponoči.

Povzeto po: Cosmopolitan

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo