Pozor, vra─Źa se ta trend ­čöą

V─Źasih so bile vrtne garniture in notranja oprema iz ratana nekaj povsem vsakdanjega. Dandanes bi za tak┼íno pleteno pohi┼ítvo morali od┼íteti mnogo vi┼íje vsote denarja.

Vra─Źa se ratan

Pleteno pohi┼ítvo je lahko narejeno iz ratana, trstike, bambusa, vrvice, usnjaÔÇŽ Kaj pravzaprav sploh je ratan? Pridobivajo ga iz tropske rastline┬áCalamus rotang. Uspeva v Indiji, Maleziji, na ┼árilanki in Kitajskem. Rastlina se ovija po drevesih in v dol┼żino lahko zraste do kar 140 metrov. Ratan je trden in gladek les. Za njegove izdelke je zna─Źilna dolga ┼żivljenjska doba. Samo izdelovanje pohi┼ítva in ostalih izdelkov naj bi bilo zelo naporno in zamudno opravilo.

Si vedela? Odporen je na ┼żu┼żelke!

Priljubljenost ratana kot materiala za pohi┼ítvo je nedvoumna. Gre za zelo lahek in neprepusten material. Zmo┼żen je prenesti ekstremne pogoje, kot so prekomerna vlaga in visoke ter nizke temperature. Prav tako je naravno odporen na ┼żu┼żelke.

Pohi┼ítvo iz ratana je navadno zlate barve. V prostore ali zunanje okolje tako prina┼ía ob─Źutek tropskega raja. Pleteno pohi┼ítvo pristaja prav vsem stilom ÔÇô celo skandinavskemu. Odli─Źno izpade v kombinaciji s kovinskim pohi┼ítvom ali lesom. Naravna rjava barva materiala bo prostoru dala ┼íe dodatno toplino.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo