Pozor, vrača se ta trend 🔥

Včasih so bile vrtne garniture in notranja oprema iz ratana nekaj povsem vsakdanjega. Dandanes bi za takšno pleteno pohištvo morali odšteti mnogo višje vsote denarja.

Vrača se ratan

Pleteno pohištvo je lahko narejeno iz ratana, trstike, bambusa, vrvice, usnja… Kaj pravzaprav sploh je ratan? Pridobivajo ga iz tropske rastline Calamus rotang. Uspeva v Indiji, Maleziji, na Šrilanki in Kitajskem. Rastlina se ovija po drevesih in v dolžino lahko zraste do kar 140 metrov. Ratan je trden in gladek les. Za njegove izdelke je značilna dolga življenjska doba. Samo izdelovanje pohištva in ostalih izdelkov naj bi bilo zelo naporno in zamudno opravilo.

Si vedela? Odporen je na žuželke!

Priljubljenost ratana kot materiala za pohištvo je nedvoumna. Gre za zelo lahek in neprepusten material. Zmožen je prenesti ekstremne pogoje, kot so prekomerna vlaga in visoke ter nizke temperature. Prav tako je naravno odporen na žuželke.

Pohištvo iz ratana je navadno zlate barve. V prostore ali zunanje okolje tako prinaša občutek tropskega raja. Pleteno pohištvo pristaja prav vsem stilom – celo skandinavskemu. Odlično izpade v kombinaciji s kovinskim pohištvom ali lesom. Naravna rjava barva materiala bo prostoru dala še dodatno toplino.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo