Zakaj ima tvoje perilo po pranju neprijeten vonj?

Se tudi tebi kdaj zgodi, da opereš perilo, pričakuješ svež dišeč vonj, preseneti pa te neprijeten vonj po vlažnem perilu? Morda delaš pri pranju katero od spodnjih napak.

Perilo pereš pri prenizkih temperaturah

Določene vrste oblačil je potrebno prati na nižjih temperaturah, druge na višjih. Če je perilo bolj umazano, ga boš zagotovo morala oprati na višjih temperaturah. Bodi pozorna, kako pereš perilo in poskusi pri manj občutljivih kosih oblačil zvišati temperaturo. Pomembno je, da stroj kdaj pere vsaj na 60 stopinjah, saj se tako uničijo bakterije, ki se nabirajo v pralnem stroju – in so navsezadnje lahko tudi vzrok za neprijeten vonj. Poskrbi, da je tvoj pralni stroj čist.

Perilo predolgo pustiš v pralnem stroju

Če imaš navado, da perilo stoji v pralnem stroju tudi dolgo po tem, ko se pranje že zaključi, čimprej spremeni to navado. Ponavadi je namreč ravno to vzrok za neprijeten vonj, za povrh pa se perilo v stroju mečka in boš posledično imela več dela pri likanju.

Ne doziraš pravilno pralnega praška

Premalo pralnega praška lahko povzroči, da perilo ni temeljito oprano, preveč pralnega praška pa spet ni vredu, saj se potem ne spira dovolj dobro in ostaja v stroju, kar spet povzroča neprijeten vonj.

Perilo se predolgo suši

Če perilo sušiš v zaprtem prostoru, je pomembno, da poskrbiš za ustrezno zračenje, sicer se perilo predolgo suši, vlaga v zraku pa povzroča neprijeten vonj oblačil. Če le gre, perilo suši kar na prostem (sploh poleti), sicer pa bodi pozorna, da dovolj zračiš prostor, kjer se suši perilo.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo