S temi živili lahko okrepiš svoj imunski sistem

Neugodno prehodno vreme je tukaj, največ možnosti za prehlad in razne virusne okužbe je ravno sedaj. Poskrbi torej, da maksimalno okrepiš svoj imunski sistem in zavaruješ svoje zdravje. Za boljšo odpornost in zaščito pred virusi dnevno uživaj spodnja živila.

Česen

Česen je kralj naravnih antibiotikov, ki kljub številnim ‘čarobnim’  eksotičnim rastlinam, ki jih propagirajo številni mediji, še vedno nima prave konkurence. Z aromo in vonjem predstavlja popolno začimbo, prav tako pa je naravni antibiotik, ki ne uničuje zdravih bakterij. Uporabljati bi ga morali pogosteje.

Glavna sestavina česna je hlapljivo olje z alinom, ki se med rezanjem in trenjem razgradi v alicin, ki ima antibakterijsko delovanje. Upočasnjuje replikacijo bakterij, ter uspešno krepi imunski odgovor tudi v smeri nekaterih virusov in glivic, zato je uspešen tudi pri lajšanju simptomov gripe in prehlada.

Priporočena količina: dva do tri stroka česna na dan, kot dodatek jedem in solati. Če te ne moti močan vonj, ga lahko zaužiješ samostojno.

Čili

Poznamo ga pod številnimi imeni, te pekoče paprike so odlična začimba s kapsaicinom, močno sestavino, ki ima analgetične, antibakterijske in protivnetne učinke.

Priporočena količina: ½ čajne žličke kot dodatek k obroku, lahko jo dodaš v dva lončka čaja ali soka.

Origanovo olje

Origanovo olje se pridobiva iz origanovih listov, ki vsebujejo carvacol. Dokazano je, da omenjena sestavina uniči 25 različnih škodljivih bakterij.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo