SE BOJITE OGLJIKOVIH HIDRATOV? NIKAR, LE ZAMENJAJTE JIH!

Ogljikovi hidrati so v zadnjih letih postali velikokrat obravnavana tema, vendar je hujšanje brez ogljikovih hidratov, če se ga ne lotimo na pravi način, lahko zelo naporno. Sicer je morda želja mnogih, da bi jih res izključili iz prehrane, a je to za veliko ljudi za začetek preveč naporna odločitev. Obstajajo  načini, kako lahko ogljikovi hidrati še vedno ostanejo v določeni meri del vaše prehrane in hkrati vseeno izgubite željeno težo.

 

Kaj vse so ogljikovi hidrati?

Vsi sladkorji in škrob so ogljikovi hidrati, ti pa vsebujejo energijo. Sladkor in škrob sta sestavna dela ogljikovih hidratov in se pretvorita v glukozo, ki v 30 minutah preide v kri in ta je odvisna od glikemičnega indeksa ogljikovih hidratov. Tisti ogljikovi hidrati, ki imajo veliko sladkorja, imajo glikemični indeks nad 50, ostali pa manj. Problem predstavljajo kompleksni ogljikovi hidrati – kruh, testenine in krompir in če imamo probleme s težo, hkrati pa pojemo veliko omenjenih živil, je čas, da jih črtamo iz prehrane. Če se sprašujete, zakaj so Italijani tako drobni in suhi, hkrati pa veliki ljubitelji testenin, naj vam zaupamo skrivnost –priprava »al dente«, kar pomeni, da testenin nikoli ne razkuhajo. Ravno razkuhane testenine pa imajo večji glikemični indeks in vplivajo na povečano težo. Pazite torej, da živil ne razkuhate, še posebej pri testeninah in rižu. Če želite hrani glikemični indeks znižati, lahko dodate jabolčni kis ali limono, saj se s tem upočasni sama absorpcija le-teh.

 

Izključili ste testenine, kaj pa sedaj?

Vemo, kako se počutite, če ste ravno izločili testenine in ostale kompleksne ogljikove hidrate iz svoje prehrane – zdi se vam, da sploh ne veste, kaj bi jedli. To je popolnoma normalen pojav in občutek. Že po nekaj dneh boste ugotovili široko in pestro ponudbe hrane, ki je lahko celo bolj okusna kot testenine. Za lažje prehranjevanje na začetku vključite veliko beljakovin, zelenjave, vlaknin in zdravih maščob. Če radi pijete sokove, si jih naredite sami.

 

 

Zamenjajte ogljikove hidrate

Če jeste nezdrave kosmiče, jih zamenjajte z domačimi, ki si jih pripravite sami in v katerih je manj sladkorja. Domače granole so vedno bolj okusne kot kupljene. Če juhe gostite s krompirjem in moko, se temu izognite in dodajte žlico indijskega trpotca ali pasirano mešanico poljubne zelenjave.  Ne izbirajte izdelkov z manj maščobami, saj je v tistih dodanega veliko sladkorja.

 

Bom sploh še kdaj lahko okusil kaj sladkega?

Seveda. To je prvo vprašanje, ko spremenimo prehranjevanje, vendar tudi, ko se želimo posladkati, obstaja nešteto možnosti. Testo za torte lahko delamo iz raznih mletih oreškov, jajc, skute, sirotkinih beljakovin. Če jemo čokolado, moramo izbrati čim temnejšo, s čim manj sladkorja. Izogibamo se vsem vrstam sladkorja, občasno si lahko privoščimo alkoholne sladkorje, kot je na primer eritritol, ki edini nima kalorij, za razliko od vseh ostalih sladil. Za konec pa še to: ne pretiravajte s sadjem, saj se tudi tam skriva velik delež sladkorja. Izberite jagodičevje – jagode, borovnice, ribez, zoperstavite pa se bananam, ki se priležejo le pred ali po večjem fizičnem naporu, ko želimo telo hitro nahraniti.

 

Ko boste zmanjševali delež ogljikovih hidratov v prehrani, se morate tega lotiti konsistentno in si postaviti načrt ter okvirni jedilnik. Če neko vrsto hrane delno izločimo, moramo zato pojesti več ostale hrane ter vse skupaj prilagoditi tudi vaši fizični aktivnosti.

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo