SOBNE RASTLINE POPESTRIJO DOM

Dom je tam, kjer se dobro počutimo. Že po načelu starodavne kitajske umetnosti feng šui velja, da rastline v vaše okolje prinašajo pozitivno energijo, izboljšujejo ozračje v prostoru ter večajo vlago v zraku. Danes bomo spoznavali sobne rastline, ki jih je smiselno vključiti v posamezne prostore našega stanovanja oziroma hiše.

Po načelih feng šui-ja so sobne rastline primerne za skoraj vse prostore, razen za spalnico, saj naj bi vplivale na vaš spanec. Po mnenju drugih pa rastline prečistijo zrak, dodajo v prostor barvo in življenje in so tako tudi v spalnici nepogrešljivi del opreme. Kljub temu ne pretiravajte s številom rastlin – urejen prostor namreč deluje bolj pomirjajoče. Sobni rastlini, ki ju najbolj priporočamo za vašo spalnico sta čopasta zelenčica, ki je povsem nezahtevna sobna rastlina. Čopasta zelenčica ne potrebuje veliko svetlobe, prenese velika temperaturna nihanja in ne potrebuje veliko vode. Poleg te rastline je za spalnico zelo ugoden tudi taščin jezik. Kljub »zloveščemu« imenu gre za izredno prilagodljivo sobno rastlino, ki ne potrebuje veliko svetlobe, paziti je potrebno le, da je ne zalijemo preveč.

 

 

Iz spalnice se selimo v kopalnico. Ta ima običajno podobne razmere kot jih potrebujejo tropske rastline – malo svetlobe, veliko vlage in visoke temperature. Prva rastlina, ki v takem okolju odlično uspeva je filodendron. Tudi filodendron spada med nezahtevne rastline, poskrbite le, da ima na voljo dovolj svetlobe (vendar pozor, ta ne sme biti neposredna, saj bodo sicer listi porumeneli). V času višjih temperatur priporočamo, da rastlino vsaj za nekaj časa negujete zunaj – pri tem izberite senčno mesto. Poleg filodendrona je za kopalnico izredno primeren tudi zlati potos. Gre za izredno prilagodljivo sobno rastlino, ki enako uspešno uspeva na svetlobi ali v senci, prav tako uspeva v pogojih z malo ali veliko vode. Prav zaradi prilagodljivosti je primerna za vse manj osvetljene prostore stanovanja. V kopalnico lahko umestite tudi različne sobne rastline skupine praprotnic, ki ne zahtevajo veliko svetlobe, potrebujejo pa veliko vlage. Kot zadnjo rastlino, ki naj svoje mesto najde v kopalnici pa predstavljamo tilancijo. To rastlino ljubitelji pogosto označujejo kot neuničljivo. Rastline so epifiti in za svojo rast ne potrebujejo prsti – vežejo se namreč na kamne, drevo in druge površine. Ker ne potrebujejo prsti, jih lahko notranji oblikovalci na različne načine vključujejo v prostor ter z njimi notranjim prostorom dodajo moderni videz.

 

 

Dnevna soba je prostor za zabavo in sprostitev celotne družine, pogosto pa tudi prostor za druženje s prijatelji in sorodniki. Če želite dnevni sobi dodati bolj eleganten videz, zelo ugodno rešitev predstavlja gumovec. Ta potrebuje polsenčen prostor s temperaturami višjimi od 16 stopinj Celzija. Rastlina ne zahteva posebne nege – poskrbite le za redno zalivanje (enkrat do dvakrat tedensko) in občasno dobro očistite prah z listov. Če obožujete cvetoče rastline lahko v prostor vnesete cvetoče sobne rastline iz roda begonij – za katero vrsto se boste odločili, naj bo odvisno predvsem od količine svetlobe, ki je v vaši dnevni sobi. Za vse, ki vam redno zalivanje rastlin predstavlja težave, priporočamo različne predstavnike kaktusov in ostalih sukulentov, ki ne potrebujejo posebne nege, imajo radi svetlobo in jih je potrebno zalivati zgolj enkrat mesečno. Ob tem je potrebno opozoriti, da v kolikor svoj dom urejate po načelih feng šuija, kaktusi in ostale ostrolistne rastline v notranje prostore bivalnih prostorov ne spadajo – koničasti listi namreč po načelu feng šuija delujejo kot strupene puščice. Take rastline bi tako morali postaviti pred vrata (stanovanja/pisarne) ali na zunanjo okensko polico, kjer bi vas varovala pred slabo energijo od zunaj. Enake rastline kot so priporočljive v dnevni sobi, se priporočajo tudi za jedilnico.

 

 

Kuhinja je vir vlage. Ker je prostor v njej običajno zelo omejen, je priporočljivo, da so rastline v njej viseče. Prav tako pa lahko namesto cvetočih rastlin okensko polico v kuhinji obogatite z zelišči – te lahko nato sveže uporabite pri kuhi, prav tako pa zadostite dekorativnim potrebam. Tudi za kuhinjo so priporočljive podobne rastline kot v kopalnici – različne praprotnice, tilancija in zlati potos.

 

 

Otroška soba je igriva in zabavna. In prav takšne naj bodo tudi izbrane rastline. Različne begonije in fitonije, ki ne zahtevajo posebne nege, bodo s cvetovi prostor še bolj obogatile z energijo kot listnate rastline. Lahko pa skrb za rastline že takoj prepustite otroku in ga tako zgodaj navajate na odgovornost in nego za druga živa bitja – pri tem izberite različne sukulentne vrste, ki so manj zahtevne in potrebujejo le malo vode. Za sobno rastlino je primerna tudi tilancija – zaradi nezahtevnosti in odpornosti jo tudi radovedne otroške roke ne bodo uničile.

Za konec pa samo še en nasvet. Pri izbiri rastlin bodite pozorni, da izberete rastline, ki so všeč predvsem vam – v končni fazi jih boste sami najpogosteje gledali in jih negovali.

 

 

M. S.

 

Viri:

https://www.realsimple.com/home-organizing/gardening/indoor/best-indoor-plants#fern-august-planter

Waldmann W. in Chong Lee D.G. 2003. Feng šui atlas: zakon harmonije za vse življenjske prostore in priložnosti. Mladinska knjiga, Ljubljana

Komentarji
Morda vas bo zanimalo