SO OREŠČKI KALORIČNA BOMBA ALI SUPERŽIVILO?

V zadnjem času so razne diete postale že prava modna muha. Od veganskega in vegetarijanskega načina prehranjevanja, ko posameznik ne uživa praktično ničesar živalskega, do ketonskega, v katerem večinski del sestavljajo živalske maščobe in beljakovine. Potem je tu še makrobiotična dieta, ki izhaja iz Japonske in poudarja pomen lokalno pridelane hrane. Predvsem žita, stročnice, riž in tudi ribe predstavljajo večinski del. Precej diet smo že našteli, pa smo pravzaprav šele začeli. Kaj pa presna dieta, katere zagovorniki uživajo samo surovo, termično neobdelano hrano?

Nepogrešljiv vir hrane za presnojedce so gotovo oreščki. To ni naključje, saj so oreščki in semena ena izmed tistih živil, ki imajo najbolj ugoden vpliv na naše telo ravno v surovi, čim manj obdelani obliki. Ker so odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter esencialnih maščob, strokovnjaki pravijo, da bi jih morali redno uživati. Poleg naštetega vsebujejo velik delež nenasičenih maščobnih kislin, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Indijski oreščki so bogati s cinkom, železom in magnezijem. Veljajo za najbolj zdrave oreščke, saj znižujejo holesterol in varujejo srce. So temeljna sestavina pri pripravi bolj zdravih sladic, predvsem presnih tort.
 

 
Orehi so tista vrsta oreščkov, ki so gotovo bolj znani pri nas. Že v starih časih so se pogosto znašli na jedilniku: v gibanici, potici, štrukljih ali kakšni drugi jedi. Sveže oluščena orehova jedrca nižajo raven holesterola v krvi. Linolna in omega-3 maščobna kislina zavirata nastajanje krvnih strdkov. Poleg tega omega-3 maščobna kislina dokazano blaži težave pri revmatoidnem artritisu in srbečici ter luskanju kože. Priporočajo jo bolnikom, ki okrevajo po bolezni in imajo oslabljen tek.
 

 
Mandlji imajo podobne pozitivne učinkovine na telo kot orehi. Znižujejo raven holesterola v krvi in tako zmanjšajo tveganje za koronarno bolezen srca, saj so bogat vir vitamina E. Sodijo med najbogatejše rastlinske vire kalcija.
 

 
Lešniki vsebujejo približno enako količino vitamina E kot mandlji, poleg tega pa še veliko vitamina B1 in B6. Vsebujejo 60 % nenasičenih maščob. S svojo pozitivno sestavo varujejo srce in dihala. Ženskam se še posebno priporočajo, ker blažijo simptome PMS-ja in zavirajo nastanek raka dojk, v nosečnosti pa prispevajo k zadostni količini folne kisline. Pozitivno vplivajo na možganske funkcije, kot je spomin.
 

 
Če so oreščki na slabem glasu, ali so vsaj bili v preteklosti, je to povsem po krivici. Danes vse več ljudi spoznava in priznava ugodne učinke, ki jih imajo le-ti na zdravje. Morda je razlog, da so bili včasih pogosto na seznamu manj zdravih živil, v precejšnji količini maščob, ki mnoge prestrašijo. Veljalo naj bi splošno prepričanje, da maščobe ne sodijo v zdravo prehrano in se jim je dobro izogibati. Vendar je potrebno vedeti, da vse maščobe niso enake. Škodljive so predvsem živalske maščobe in razna termično obdelana olja. V nasprotju z živalskimi maščobami in beljakovinami, naj bi po mnenju strokovnjakov, oreščki in semena, ne le preprečevali ampak celo zdravili bolezni, zato jih mnogi uvrščajo celo na seznam superživil. Poleg naštetih oreščkov velja omeniti še semena, kot so laneno seme, sezam, bučna semena in sončnična semena. Tudi ta lahko zaradi svojih pozitivnih vplivov na naše telo uvrščamo med super živila. Seveda pa z ničemer ne gre pretiravati. Strokovnjaki svetujejo, da naj bi ena pest neobdelanih oreščkov na dan bila popolnoma dovolj za izboljšanje zdravja.
 

 

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo