Športni pripomoček, ki ga ima doma vsak

Če nam je zaradi okužbe ali zgolj stika z osebo, za katero se je izkazalo, da je okužena s koronavirusom, s strani pristojnih organov odrejena karantena ali izolacija, moramo vse gibalne dejavnosti (le v primeru dobrega počutja) izvajati na domu – večkrat celo izključno v notranjih prostorih.

V slučaju, da imamo za telesno aktivnost urejeno sobo z različnimi športnimi pripomočki, nam nastala situacija v zvezi z gibanjem ne bo predstavljala posebnih težav, problem pa nastane, če takšnega prostora in pripomočkov nimamo, a smo navajeni obiskovati fitnes centre ter se s športom ukvarjati v naravi. V takšnem trenutku je pomembno, da začnemo razmišljati izven okvirov, in sicer tako, da bomo športne pripomočke našli v skoraj vsakem gospodinjstvu – potrebno je zgolj nekaj domišljije.

Vaje z lastno težo telesa lahko z improviziranimi pripomočki nadgradimo ter tako ustvarimo težje različice vaj, ki nam ob pravilni izvedbi prinašajo boljši napredek. Navadne sklece lahko izvajamo z nadetim nahrbtnikom, ki ga prej obtežimo z želeno količino knjig ali plastenk z vodo. Sčasoma, ko napredujemo, lahko težo nahrbtnika postopno tudi povečujemo. Počepe lahko na primer izvajamo s stolom in jih otežimo na način, da se na stol spuščamo zgolj z eno nogo, vstajamo pa z obema – nadalje lahko v roke primemo otežen nahrbtnik, ki smo ga uporabljali že pri sklecah. Takšen nahrbtnik ali vez z različnim številom plastenk mineralne vode lahko uporabljamo tudi za potiske nad glavo z obema rokama, upogib komolcev z eno ali obema rokama ali stranski upogib ramen (dvig v odročenje). Za večji učinek dinamičnega raztezanja je zelo uporaben ročaj metle ali druga podobna palica, s katero lahko povečamo obseg gibanja posameznih mišic – recimo s kroženjem rok (z držanjem palice z obema rokama). Dobre izometrične vaje (statičen položaj mišic) nam omogoča že navadna brisača, ki jo lahko zvijemo, stopimo na njo, z rokami primemo robove ter se poskušamo vzravnati, s čimer imitiramo t. i. mrtvi dvig. Kuhinjske brisačke, s katerimi je med drugim možno izboljšati stabilizatorje trupa, denimo učinkovito nadomestijo drsnike, naprednejši gibalni navdušenci pa se lahko uležejo pod kuhinjsko mizo ter se z rokami vlečejo navzgor, s čimer posnemajo potege na gimnastičnih krogih ali športnih trakovih.

Z naštetimi predmeti si lahko vadbo popestrimo in jo izboljšamo tudi takrat, kadar smo povsem zdravi in nimamo stikov s koronavirusom, vendar zaradi pomanjkanja časa ali drugih razlogov športnih centrov ne moremo obiskati. Omenjeni pripomočki nam lahko predstavljajo cenovno zelo ugodno in dostopno rešitev za izvajanje vadbe, s pravilnim doziranjem in izvedbo pa celo napredek v nekaterih motoričnih sposobnostih.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo