Spoznajte vašega novega nepogrešljivega pomočnika – kuhinjskega robota

Se tudi vi spogledujete z zamislijo, da bi si v kuhinji olajšali delo in na pomoč poklicali robota? Pripravili smo nekaj nasvetov, kakšnega izbrati, da vam bo kar najbolje v pomoč.

Saj poznate tisto situacijo, ko se vrnete domov z dela, kosilo pa še ni skuhano, želite si zdrav in polnovreden obrok, vaši najmlajši pa si oblizujejo prstke in vas prosijo, da jim pripravite še katere od njihovih najljubših mafinov. Zaradi utrujenosti bi se najraje zleknili na kavč, a čaka vas še toliko dela in priprav. Zveni znano? Pustite svojemu novemu kuhinjskemu pomočniku, naj dela za vas.

Kuhinjski robot je nepogrešljiv pripomoček številnih kuhinj, saj vam bo z malo napora olajšal pripravo in prihranil dragocen čas. Nudi številne prednosti, nakup pa v večini primerov predstavlja precejšen finančni zalogaj, zato velja pred nakupom preveriti, kakšnega robota izbrati, da vam bo zares kar najbolje koristil.

Za kakšne namene potrebujete robota?

Na tržišču se pojavljajo različni roboti, ki nudijo številne funkcije, vse od gnetenja, razkosavanja, mešanja, in še kaj, v ponudbi so tako različne blagovne znamke, pa tudi osnovna moč robota. Pred nakupom se tako velja vprašati, za kakšne namene nameravate uporabljati vaš nov kuhinjski pripomoček. Kot prvo je treba poudariti, da poznamo dve vrsti robotov, kuhinjski robot mešalnik in univerzalni kuhinjski robot.

Na tržišču boste našli robotske mešalnike, s katerimi lahko mešate in gnetete različne sestavine, da dobite maso ali testo, in jih uporabite za pripravo peciva, tort ali kruha, ter univerzalne, ki pa niso omejeni zgolj na stepanje, gnetenje in mešanje. Univerzalni roboti imajo za razliko od robotskih mešalnikov nekaj več funkcij, z njimi lahko namreč tudi režete, ribate, pripravite juho, ožemate citruse, zmeljete meso, naredite testenine, ali pa celo svoj domač sladoled. Pred nakupom skrbno preverite tudi, katere nastavke prejmete v paketu, nekaterim robotom namreč pripadajo dodatni nastavki že ob nakupu, nekatere pa morate kupiti posebej.

Med ključnimi podatki, ki jih morate preveriti ob nakupu novega robota, je tudi njegova moč in zmogljivost nasploh. Moč kuhinjskega robota je podatek, ki nam pove, koliko energije potrebuje motor naprave za delovanje, kar pa ima obenem pomemben vpliv na porabo energije. Seveda velja omeniti, da v primeru, ko želite robota uporabljati za različne naloge, bo moral biti ta obenem zmogljivejši. Odločite se lahko za nakup robotov z močjo do 650 W, v ponudbi pa so tudi takšni, ki so močnejši od 1600 W, kar se izkaže kot še kako uporabna lastnost v primeru denimo sekljanja mesa.

Tu je seveda vprašanje za kakšne naloge bi želeli uporabljati nov pripomoček povsem na mestu, saj so načeloma tisti z večjo prostornino posode močnejši, ni pa to nujno. Na spletu lahko preverite tudi javno objavljene rezultate preizkusov, v katere so vključili različne popularne modele kuhinjskih robotov.

Preverite tudi prostornino posode

Pred nakupom se seveda prepričajte, da boste izbrali posodo z zadostno prostornino, da boste lahko v njej gnetli denimo testo ali denimo sekljali meso. Izbirate lahko med roboti s posodo, ki je nekaj večja kot liter, lahko pa izberete tudi model s posodo prostornine med šestimi ali sedmimi litri.

Kuhinjski robot s posodo prostornine med tremi ali štirimi litri je odlična izbira za tiste, ki robota potrebujejo za manjša kuhinjska opravila, oziroma manjše količine. Njegova prednost je obenem tudi ta, da ne zavzame veliko prostora na kuhinjskem pultu. V primeru, da izberete kuhinjskega robota, ki ima veliko zmogljivost in obenem premore prostorno posodo, pa lahko pričakujete, da bo postal stalen del vašega kuhinjskega interierja. Temu primerno boste morali kasneje prilagoditi tudi postavitev v kuhinji, zato velja premisliti, kakšnega kuhinjskega pomočnika si zares želite in ga potrebujete.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo