TAKO BO OTROK SPREMENIL VAJIN PARTNERSKI ODNOS

Rojstvo prvega otroka je eden izmed najbolj prelomnih trenutkov v življenju. Z njim se življenje spremeni v mnogih pogledih, vsekakor pa zelo vpliva tudi na dinamiko romantičnega odnosa med partnerjema. Nekatere spremembe so seveda dobre, lagali pa bi, če bi napisali, da vse izključno dodatno združujejo partnerja. Kako torej novorojenček konkretno spremeni odnos med svojima staršema?

 

  1. Nič več lenarjenja polnih vikendov

Se spomnite tistih nedelj, ko sta se s partnerjem zbudila pozno dopoldne in se počasi odpravila na brunch, saj je bilo za zajtrk že prepozno? Nato sta se odpravila na sprehod, morda na tržnico ali v trgovino in kar naenkrat je bil večer, ko sta si privoščila malo zabave ali razvajanja? Po rojstvu otroka je to le še zgodbica, o kateri bosta razmišljala v nedeljo med previjanjem ob 5. uri zjutraj.

 

  1. Zmenki se končajo najkasneje ob 11. uri in vaju stanejo malce več

Nič več ure dolgih priprav na zmenke – če (!) utegneta iti ven, bo to najverjetneje trajalo manj časa, kot je sicer, saj morata biti naslednje jutro pripravljena na nove izzive. Pa tudi s finančnega vidika bosta o zmenkih prej raje dvakrat razmislila – z njimi pride tudi strošek varuške.

 

  1. Seks je namesto spontanega zdaj načrtovan

Obstaja prepričanje, da se po rojstvu prvega otroka pri večini parov konča spolno življenje. Pri nekaterih je to res in ni čudno – z otrokom pridejo tudi utrujenost, pomanjkanje časa in podobno. Zato postane seks izvedljiv skoraj le, ko je planiran. In četudi se zdi, da to uniči vso zabavo, temu ni tako. Poglejte na svetlo plat – gre za načrte, ki jih boste z veseljem pričakovali.

 

  1. Občasno se bolj kot par počutita kot sodelavca

Vsake toliko časa daje starševstvo občutek vodenja majhnega podjetja z le dvema zaposlenima, ki se ukvarja s skrbjo za otroka. Imata sestanke o dnevnih opravkih in ciljih, pošiljata si papirje (četudi gre za nakupovalne sezname), delata mesečne finančne načrte, imata opomnike za pomembne dogodke, ki so v glavnem v povezavi z vajinim novim šefom, …

 

  1. Sporočila postanejo nekaj popolnoma drugega

Četudi sta si morda včasih pošiljala romantična sporočila in morda sem in tja celo kakšno nespodobno sliko, je zdaj zvezda vajine komunikacije le vajin malček. V njih bo pisalo vse od današnje izbire plenic v lokalni trgovini do – kasneje – smešne izjave, ki jo je ravno prej povedal mali, a nista imela oba te sreče, da bi bila prisotna. Verjetno ne bodo manjkali niti ljubki videi, ko ob glasbi po ritmu kima z glavo, ki bodo obema polepšali dan.

 

  1. Naučite se ceniti majhne pozornosti

V malčku posvečenem, opravkov polnem življenju se človek nauči ceniti drobne stvari.  Bolj kot velike, romantične poteze boste cenili, če bo vaš partner namesto vas skočil v trgovino, okopal malčka ali na poti iz službe pobral večerjo.

 

  1. Prišli bodo trenutki, ko se bosta sovražila…

Morda smo uporabili malce pregrob izraz, a vsekakor si včasih ne bosta najbolj naklonjena. Starševski izzivi so namreč zahtevni tudi za tiste najbolj povezane. Prišlo bo do trenutkov, ko boste mislili, da partner počne enostavno vse narobe. Ne bo vam jasno, kako ne ve, da bo zbudil dojenčka, če ga premakne. In zakaj pušča čevlje sredi sobe. A ne skrbite – to je popolnoma normalno in vsi starši imajo take trenutke. Pogovor reši vse, v skrajnem primeru pa še vedno lahko poiščeta pomoč svetovalca.

 

  1. …v resnici pa bo vajina ljubezen le še večja

Vsi govorijo o tem, kako velika je ljubezen do otrok, ko jih človek enkrat ima. Nihče pa ne omeni silovite, strastne, nepopustljive ljubezni, ki jo začne posameznik po rojstvu otroka čutiti do partnerja. Kljub izzivom in težavam, ki pridejo z novimi situacijami, sveže starševstvo razkrije osebo, ki je pod kožo vašega partnerja. Le kdo bi vedel, da bo ljubkemu malčku za uspavanko pel tematsko pesem vajine najljubše nanizanke, kako spreten je pri previjanju in kako vas zna pomiriti tudi v najtežjih trenutkih. Se je spremenil? Ste se vi? Verjetno je vse to previjanje v nočnih urah spremenilo oba – uživajte v teh prelepih, izzivov polnih trenutkih.

 

Povzeto po:

https://www.self.com/story/relationship-changes-after-kids

https://www.cosmopolitan.com/sex-love/a14465299/relationship-after-baby/

https://www.parents.com/baby/all-about-babies/this-is-how-your-relationship-changes-after-baby/

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo