VEČEN BOJ MED MATERINSTVOM IN KARIERO: KAKO POSTAVITI PRIORITETE?

Ljudje si v življenju postavljamo različne prioritete. Naj bo to napredovanje v službi, raziskovanje skritih kotičkov sveta, skrb za družino ali pa kaj tretjega, vsak ima pravico do izbire. Dejstvo pa je, da prioritete potrebujemo, saj predstavljajo vodila, ki nas usmerjajo k doseganju osebne sreče in izpopolnjenemu življenju. Če imamo torej jasne cilje, kaj nam je v življenju pomembno in stremimo k temu, smo praktično že na polovici poti k uspehu. Današnja realnost nas sili v to, da smo v vsem, kar počnemo, popolni. To velja še zlasti za ženske. Postavlja se vprašanje, ali je možno usklajevati uspešno kariero in materinstvo in ob tem ohraniti notranje ravnovesje ter občutek izpopolnjenosti?

Kljub ideji o enakopravnosti spolov, ni težko ugotoviti, da je ta še vedno pogosto le navidezna. Ženske so v preteklosti večinoma opravljale vlogo gospodinj. Skrbele so za dom in družino, službene dolžnosti so pripadale moškim. Z borbo za enakopravnost pa so si izborile, tudi možnost uveljavljanja v poklicnem svetu. Danes to torej pomeni, da mora ženska opravljati dvojno vlogo.

Ob hitrem pregledu današnje povprečne družine ugotovimo, da vlogo karierista v družini še vedno v veliki meri prevzemajo moški. Večina žensk sicer hodi v službo, vendar opravljajo dela, ki so manj zahtevna in predvsem niso časovno obremenjujoča.

Usklajevanje kariere in materinstva je vsekakor zahtevna naloga, vendar ni nemogoča. Bistvo je v uravnoteženosti. Dve vlogi naenkrat je težko opravljati, zato je povsem na mestu nasvet, da ju opravljajte ločeno. V času opravljanja delovnih obveznosti, se posvetite le temu. Stalno preklapljanje med družinskimi in delovnimi nalogami vam le jemlje čas in energijo. Otroke za ta čas prepustite v varstvo. Odmislite goro perila, ki ga je treba oprati in domače naloge, ki jih morate še pregledati. Le na tak način boste dobro izkoristili čas, ki vam je na voljo. Enako pa velja za vlogo mame. Delovne naloge takrat odmislite in preživite kakovosten čas z družino. Namesto gledanja televizije, raje izberite izlet v naravo ali pa igranje družabnih iger.

Da bi lahko obe vlogi opravljali dobro in predvsem, da na koncu dneva ne bi bili povsem izčrpani, boste morali premisliti o konkretnih rešitvah.  Pred sprejemanjem resnejših odločitev, se najprej pogovorite s partnerjem. Delo si razdelita pravično, pri tem pa upoštevajta želje drug drugega. Čustvena podpora pa tudi konkretna pomoč partnerja vam bosta še kako prišla prav, če boste želeli biti uspešni v službi in hkrati poskrbeti za družino.

Za varstvo otrok lahko najprej vprašate starše. Babice in dedki radi preživljajo čas s svojimi vnuki, zato jim navadno ni problem priskočiti na pomoč za kakšno uro ali dve. Vendar pazite, da ne boste obremenjevali tudi njih. Vedno vam ostane na voljo možnost, da najamete varuško, sploh če gre za daljši čas ali celo za redno varstvo.

Nič ni narobe, če za določena gospodinjska dela najamete plačano pomoč. Morda boste morali prezreti kakšen očitajoč pogled s strani okolice, vendar je ob koncu dneva pomembno le to, da ste srečni vi in vaša družina. Če si to lahko privoščite, prepustite  čiščenje kopalnice ali pa likanje perila komu drugemu.

Tako kot doma, boste morali stvari razjasniti tudi v službi. Pogovorite se o tem, kakšne bodo vaše obveznosti in delovni čas. Kljub temu, da ste službi predani, boste kdaj pa kdaj verjetno morali dati prednost partnerju in otrokom.

Službena potovanja so lahko za mame precej stresna. Če imate to možnost, si iz poslovnega raje naredite družinsko potovanje. Otroci bodo tako spoznavali nove kraje in hkrati več časa preživeli z vami. Pred potovanjem pa dobro premislite, ali je kraj sploh primeren za turistične oglede, kakšne obveznosti ima otrok doma, predvsem pa kdo bo z otrokom medtem, ko boste vi opravljali službene zadeve.

Vsekakor obstajajo velike razlike med delom, ki človeka izpopolnjuje, in tistim, ki ga izčrpava. Le vi ste tista, ki lahko določate, koliko svoje energije in časa boste posvetili službi. Vsaka ženska namreč sama ve, kaj je tisto, kar ji v življenju daje občutek izpopolnjenosti. Če se počutite dovolj sposobne in predane obema platema vašega življenja, potem ni dvoma, da vam ne bi uspelo.

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo