Tekaški nahrbtnik – najboljši sopotnik za vaše tekaške podvige!

Ste pripravljeni na novo stopnjo udobja, praktičnosti in svobode med vašimi tekaškimi podvigi? Pravi tekaški nahrbtnik je nepogrešljiva oprema, ki vam omogoča, da se osredotočite na svoj tek, ne da bi vas ovirali neprijetni in moteči dejavniki.

Ko gre za trail tek, kakor se imenujejo teki na dolge proge, ki pretežno potekajo po neurejenem terenu, torej čez gozdove, travnike, planote in hribe ter celo gore, se je treba zavedati, da ta zahteva več (rezervne) opreme, kakor kratek tek v trajanju ure.

Tekaški nahrbtnik naj bo zato obvezno opremljen:

 • z rezervnimi oblačili (vključno z nepremočljivimi oblačili za primer dežja),
 • zadostno količino tekočine,
 • s hrano (denimo z energijskimi geli in ploščicami),
 • sončnimi očali,
 • prvo pomočjo,
 • z mobilnim telefonom in dokumenti,
 • po potrebi še z naglavno svetilko, s toplejšimi oblačili (če del trase poteka v gorskem svetu bodo rokavice in kapa vsekakor dobrodošle), piščalko, z astro folijo ter dodatnimi, rezervnimi baterijami (za telefon).

Ker treningi na trail tek vključujejo različne stopnje kondicijskih priprav, se je priporočljivo znati prilagajati. Občasno tako klasičen tekaški nahrbtnik ni najustreznejša izbira, saj tekaški nahrbtnik obstaja v treh različicah.

Gre za:

 1. tekaški telovnik, manjši, izredno lahek tekaški nahrbtnik, ki se nosi kot vrhnje oblačilo in se do potankosti prilega telesu. Namesti se na zgornji del hrbta in se na prednji, prsni strani zapira s trakovi, zaradi česar med njegove prednosti sodijo enostavna nošnja, nizka teža ter dejstvo, da tekača med tekom ne ovira. Večina ima spredaj fiksno nameščena dva bidona, občasno enega samega, medtem ko imajo posamezni modeli vgrajen meh za vodo.
 2. klasičen tekaški nahrbtnik, ki se v primerjavi s telovnikom malenkost slabše oprime telesa in se nosi nižje na hrbtenici, vendar kljub temu zagotavlja dobro stabilnost ter tekača med tekom ne ovira. Omogoča prenos večje količine opreme, večina modelov pa podpira tudi namestitev meha za vodo. Zaradi vsega naštetega je tekaški nahrbtnik idealen za daljše, vzdržljivostno zahtevnejše teke.
 3. tekaško torbico, namenjeno kratkim tekom, ker ta podpira le nošnjo enega samega bidona in nekaj manjših predmetov (denimo ključev, telefona in dokumentov), pritrdi pa se okoli pasu.

Pomembno je, da tekaški nahrbtnik zadosti kriterijem, kot so prileganje telesu, izdelava na osnovi lahkih, trpežnih materialov, možnost organizacije s pomočjo večjega števila žepov, vključenost prostora za bidon(e) ali meh in, zaželeno, zanke za pritrditev tekaških palic.

 

Na vse našteto tekače opozarjajo športni navdušenci spletne trgovine Vita Proshop, kjer je mogoče najti vrhunsko športno opremo priznanih svetovnih znamk.

Vita Proshop svetuje: izberite tekaški nahrbtnik Raidlight

Tekaški nahrbtnik ne le da ne sme ovirati tekača, temveč mu mora nuditi hiter dostop do kateregakoli razdelka, saj ta zagotovo ne želi in obenem ne sme izgubljati svoje dragocene energije z iskanjem energijske zaloge, pijače ali dodatne opreme.

Blagovna znamka Raidlight, ki pri snovanju upošteva izkušnje tekačev, se tega zaveda, zato tekaški nahrbtniki Raidlight slovijo po izpolnjevanju vseh varnostnih in uporabniških kriterijev, med katerimi izstopajo:

 1. Ergonomska oblika. Katerikoli model tekaškega nahrbtnika Raidlight se nadvse dobro prilega telesu in razporedi težo tako na ramena kot po celotnem hrbtišču, s čimer je oviranje med tekom tako rekoč ničelno.
 2. Kombinacija poliamida, poliestra in elastana v sodelovanju z minimalizmu zavezanim oblikovnim zamislim privede do tekaških nahrbtnikov zanemarljive teže. Primer tega je najlažji model Raidlight, ki tehta le 165 g, kar predstavlja enega od razvojnih presežkov na področju športne in tekaške opreme.
 3. Priročnost. Tekaški nahrbtniki Raidlight imajo bidone v prsnem delu, kar pomeni, da so ustom vedno na dosegu, medtem ko so žepi prav tako razporejeni na način, da je vsa oprema, shranjena v nahrbtniku, dostopna kadarkoli.

Podjetje Raidlight je leta 1999 ustanovil tekstilni inženir in navdušenec nad tekom ter alpinizmom Benoit Lavel, mednarodno uveljavljen francoski trail tekač, ki beleži preko sto trail tekaških tekmovanj, leta 2010 pa je bil izbran za člana francoske ekipe trail tekačev. Ime znamke združuje izraza “raid”, s katerim njen ustanovitelj označuje trail teke, naravo, sposobnost orientacije in tekmovanja, ter “light”, ker je cilj podjetja, danes prisotnega v več kakor sedemdesetih državah po vsem svetu, ponuditi kar najlažjo opremo, ki bo tekačem zagotovila največjo mero udobja.

Vezano na slednje, produkte – med drugim oblačila, kot so tekaške hlače, majice in jakne – razvija na tisoč metrih nadmorske višine, natančneje na Kartuzijskem pogorju, kjer v središče zanimanja postavlja nenehno inovativnost, povezano s specifičnimi potrebami samih tekačev, predvsem pa si želi biti v vseh pogledih korak pred ostalimi proizvajalci tekaških nahrbtnikov, trail tekaških copatov in tudi druge tekaške opreme.

Da bi to doseglo, se je podjetje Raidlight kot prva znamka na tržišču povezalo s tekači, zato v okviru spletne strani deluje sistem, preko katerega je mogoče oddati oblikovne zamisli, ki bi obstoječe izdelke ali tiste v razvoju še izboljšale.

Tekaški nahrbtnik Raidlight je prav zaradi vključevanja uporabnikov v razvojne procese prva izbira številnih tekačev in obenem znamka, vredna zaupanja.

Enako velja za spletno trgovino Vita Proshop, usmerjeno v zimske in letne športe na prostem, katere svetovalci so na voljo za pomoč pri izbiri tekaškega nahrbtnika ter druge tekaške opreme tako telefonsko kot po elektronski pošti vsak delovni dan med osmo in petnajsto uro.

Poleg tega še pred opravljenim nakupom velja vedeti, da naročen tekaški nahrbtnik, trail tekaške copate, drugo tekaško opremo oziroma kakršnokoli naročilo izdelkov stranke:

 • poravnajo po povzetju, predračunu, preko PayPala ali spletnega plačila s kartico Visa ali Mastercard,
 • neustrezno izbran izdelek ob upoštevanju splošnih pogojev poslovanja, objavljenih na spletni strani, v roku štirinajstih dni lahko brezplačno vrnejo,
 • pri naročilu, ki preseže znesek 50 €, koristijo možnost brezplačne poštnine, in
 • naročeno prejmejo v roku dveh do treh delovnih dni od prejetega naročila.

Vita Proshop je zanesljiva izbira vseh tekačev, posebej pa tistih, ki radi preizkušajo svoje zmogljivosti in pri svojih avan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo