TO SO NAJBOLJŠA LETA ZA POROKO

Tudi vidva razmišljata o poroki? Si tega močno želiš, ampak te je obenem strah, da preveč hitita ali pa da je za novo poroko morebiti že prepozno? Pravijo, da jo najbolj pomembna ljubezen, ampak ali je res tako? Morda v določenem življenjskem obdobju pač nismo pripravljeni na nekaj tako resnega, kot je poroka. Sprašujeta se torej, kdaj so najboljša leta za poroko, da bo vajin zakon čim bolj srečen in uspešen. Če želita izvedeti odgovor, berita naprej.

Imajo ljudje, ki se poročijo kasneje, bolj stabilen zakon?

Do sedaj je veljala teorija, da imajo ljudje, ki se poročijo kasneje, bolj stabilen zakon. Poročiti se kot najstnik, ko še nisi zares odrasla oseba, je namreč zelo tvegano, saj se še kot oseba razvijaš in nisi prepričana, česa si zares želiš. Poleg tega mladi večinoma nimajo stabilnih finančnih sredstev in dokončane šole, zato še posebej v današnjem času (pre)zgodnjo poroko večina ljudi odsvetuje.

Statistični podatki kažejo, da je kljub temu, da meniš, da si našla ljubezen svojega življenja, priporočljivo počakati nekaj let; možnost ločitve pri paru, ki se je poročil v 25. letu starosti, je kar za 50% manjša kot pri paru, ki se je poročil v 20. letu starosti. Do sedaj so se najboljša leta za poroko torej premikala po starostni črti navzgor, kar je po eni strani tudi logično, saj je nekdo pri tridesetih preživel dovolj časa na zmenkih, da je ugotovil, kaj v resnici želi, dokončal šolo in dobil službo. Sedaj je pripravljen na družino.

Kakšna pa so naboljša leta za poroko danes?

Raziskovalec Nicholas Wolfinger je odkril novi trend: njegove zadnje raziskave od leta 2006 do 2010 kažejo, da je poročiti se v srednjih tridesetih letih bolj tvegano kot v poznih dvajsetih. Teorija, da se je bolje poročiti čim kasneje, torej ne drži najbolj. Po njegovem naj bi bila najboljša leta za poroko med 28. in 32. letom starosti.

Prezgodnja poroka? Možnosti ločitve so zelo visoke. Pozna poroka? Možnosti ločitve so ravno tako zelo visoke.

Povzeto po: Psychology Today

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo