ŠOLAN PES NI NUJNO VZGOJEN PES

… česar se lastniki psov ne zavedajo, saj pričakujejo, da ko bodo zaključili s tečajem v pasji šoli, bodo lahko s svojim psom šli na sprehod brez kakršnihkoli težav, ga povsod vzeli s seboj in ne bodo imeli težav z drugimi psi. Vendar vse to spada v področje vzgoje in ne šolanja.

 

Prav tako je problematično trajanje šolanja, ki ga nikakor ne moremo enačiti s trajanjem vzgajanja psa. Vpisi v pasje šole potekajo običajno spomladi in jeseni, kar pa zanemari pomen vmesnega časa (zime in poletja) za aktivnosti s psom.

Vzgoja psa je proces, ki traja eno leto ali leto in pol, kjer bodo rezultati z manj prekinitvami boljši.

 

Psi v pasji šoli so običajno razvrščeni v starostne skupine, kar pa ni ravno najbolje, saj imajo psi različna predznanja, zaradi česar je priporočljivo tudi, da skupine niso prevelike, saj pri prevelikih skupinah individualizacija ni mogoča.

Kdor pse v prvi vrsti vzgaja, jih uči samokontrole, hojo na povodcu, poskrbi za socializacijo in ne vaje poslušnosti, kot so sedi, prostor, tačko …

Vaje na poligonu niso dovolj, treba jih je prenesti v urbano okolje, saj psa želimo naučiti, kako naj se obnaša v domačem okolju.

Šolanje pa je časovno omejeno, traja npr. dva meseca. Vzgoja pa traja veliko dlje. Zato je pomembno, kaj vam je bolj pomembno – ali želite šolanega psa, ki bo delal vaje poslušnosti ali želite vzgojenega psa. Kdor ima šolanega psa, še ne pomeni, da je pes vzgojen. Kdor ima vzgojenega psa, pa ni nujno, da ima psa, ki je vešč kinološke discipline.

 

Povzeto po https://www.alfakan.si/blog/solan-pes-ni-nujno-vzgojen/

Komentarji
Morda vas bo zanimalo