To so živila, ki jih ne uživaš dovolj pogosto

Stavimo, da jih tudi ti uživaš zelo redko.

 

1. Aronija. Majhni, črni plodovi, ki po izgledu spominjajo na borovnice. Nabiramo jih ob koncu poletja in v zgodnjem jesenskem času. Zaradi velike vsebnosti joda je posebej priporočljiva za tiste, ki imajo težave z delovanjem ščitnice. Poleg tega vsebujejo minerale, kot so železo, kalij, kalcij in fosfor. Modrovijolično barvilo imenovano antocianin je močan antioksidant. Če želite torej upočasniti proces staranja je aronija idealen sadež, ki vam pomaga pri tem. Seveda v primerni kombinaciji z drugimi živili. 

 

2. Laneno seme. Je eden najbogatejših virov omega-3 maščobnih kislin. Zaradi svoje ugodne sestave, predvsem snovi imenovane lignan, se lahko ob rednem uživanju zniža tveganje za raka na prsih, pri moških pa deluje preventivno proti raku na prostati. Blaži simptome menopavze. Če ste srčni ali sladkorni bolnik, vam lahko pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi. Uživamo ga lahko v kruhu, iz njih pripravimo namaz ali pa namesto kosmičev v jogurtu. 

 

3. Sladki krompir. Če boste posegli po tistem oranžnem, obstaja namreč več vrst sladkega krompirja, potem bo en dnevni obrok le-tega zadovoljil dnevni potrebo po karotenu. Ne glede na to, katero vrsto boste izbrali, pa boste v svoje telo vnesli precejšnjo količino vitamina E in tako zmanjšali tveganje za razvoj arterioskleroze. Za vegetarijance je še posebej priporočljiv, ker nadomešča železo, ki ga sicer pridobimo z mesom. Je tudi dober vir kalija, ki znižuje krvni pritisk. 

 

4. Brusnice. Veljajo za živilo, ki po zaslugi velike količine antioksidantov deluje pomlajevalno. Predvsem je znan pozitivni učinek, ki ga imajo brusnice pri težavah s sečili. Tako lahko zdravijo okužbe sečil, delujejo protiglivično in protivirusno in celo zmanjšujejo možnost za nastanek ledvičnih kamnov. Uživamo jih lahko sveže, te imajo seveda največ hranilnih snovi, posušene, iztisnjene v sok ali na kakšen drug način. V kulinariki je brusnična omaka cenjena kot odličen dodatek k divjačinskemu mesu. 

 

5. Oves. Ovseni kosmiči so idealna izbira za začetek dneva. Iz njih lahko skuhamo kašo ali jih uživamo v kombinaciji z jogurtom. Velika vsebnost vlaknin je razlog, da so odlično živilo pri shujševalnih dietah. Dokazan je tudi pozitiven učinek na povišan holesterol in sladkor v krvi, saj upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov v krvni obtok. Če ste pogosto vznemirjeni in napeti vam 2 žlici ovsenih kosmičev na dan lahko pomagata pri krepitvi živcev in pomirjanju.  

 

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo