To so znaki, da je nekdo čustveno zrel

Kako veš, ali si čustveno zrela? Preveri najpogostejše znake.

Znaš se ustaviti

Gre za preprost trenutek, ko se ustavite in pomislite, preden spregovorite ali reagirate, kar je precej preprosto v teoriji, a težje v praksi. To vam lahko prihrani marsikatero zadrego oziroma vas zadrži pred delanjem pomembnih odločitev na podlagi kratkotrajnih čustev.

Nadzoruješ svoja čustva

Ne morete vplivati na to, kako izkusite čustva, lahko pa vplivate na reakcije, ki jih ta povzročajo. Dovolite si živeti v harmoniji z lastnimi cilji in vrednotami.

Kritiko jemlješ kot nekaj dobrega

Nihče ne uživa v negativnih povratnih informacijah. Vzemite jih kot priložnost za učenje, tudi če ni izražena na najboljši način. Daje vam namrečvpogled v mišljenje drugih.

Si avtentična

Avtentičnost ne pomeni, da ves čas vsem okoli sebe delite vse o sebi. Pomeni pa izražanje lastnih misli in stanje za lastnimi vrednotami. Vsi ne bodo cenili vašega deljenja misli in čustev, a tisti, ki so pomembni, bodo.

Si empatična

Empatija povezuje ljudi med seboj. Namesto sojenja in označevanja drugih se potrudite videti stvari z njihovega vidika. Pri empatiji ne gre nujno za strinjanje z vidikom drugih, temvečza prizadevanje po razumevanju, kar omogoča grajenje globljih odnosov.

Znaš pohvaliti druge

Vsi ljudje hrepenijo po priznanju in potrditvi. Ko koga pohvalite, potešite to željo in obenem gradite zaupanje. Vse se začne, ko se osredotočite na dobro v ljudeh. S pohvalo pa jih spodbudite, da se trudijo biti najboljše verzije sebe.

Veš, kdaj se opravičiti

Opravičevanje včasih zahteva veliko moči in poguma, a kaže vašo ponižnost, kvaliteto, ki bo pritegnila druge. Čustvena inteligenca vam pomaga spoznati, da opravičilo ne pomeni vedno vaše zmote. Pomeni pa, da cenite odnos z nekom bolj kot lasten ego.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo