TOP 5 POPOTNIŠKIH DESTINACIJ ZA POLETJE 2018

 

Portugalska


 
Evforija okrog Evrovizije se je že porazgubila in zmagovalka je že davno znana, vendar Portugalska s svojo šarmantno prestolnico v tem trenutku trdno zaseda mesto tiste države, kamor se splača oditi na počitnice. Če ne želite preveč na široko odpreti denarnice, je Portugalska dobra opcija. Najbolj se vam splača, če letite iz Bergama do Porta, tam preživite kak dan ali dva, si ogledate knjižnico, ki je navdihnila pisateljico Harryja Potterja in spijete kozarec dobrega portovca. Potem pa kar hitro na letalo do Lizbone – let je kratek, zanj pa boste lahko odšteli celo manj kakor 20 evrov.

Lizbona bo na prvi pogled morda delovala kaotično in neurejeno, vendar ni. Po mestu se je razmeroma lahko orientirati, metro pa vas lahko pripelje do vseh pomembnih kotičkov v mestu. Mnogi turisti se želijo peljati tudi z znamenitim rumenim tramvajem št. 28, saj tramvaj pelje tudi po mnogih hribčkih, kamor avtobus in metro ne sežeta. Tramvaj se pelje počasi, vendar vam omogoča, da vidite zares veliko Lizbone. Bodite pa pripravljeni na gnečo.

Portugalci so na splošno zelo gostoljuben narod in vam bodo vedno pripravljeni pokazati najbližjo pot ali pomagati, če se boste znašle v kakršnekoli vrste zadregi.

Poleg Lizbone in Porta se na Portugalskem splača ustaviti tudi na otokih – Azorski otoki in Madeira ponujajo razkošno bogastvo narave in čiste vode.
 

Barcelona


 
Bolj vroča in temperamentna portugalska soseda je Španija. Ta se sicer ne ponaša s tako ugodnimi cenami kakor njena manjša zahodna soseda, vendar ponuja strastno izkušnjo, ki je Portugalska ne more zagotoviti. Lahko se ustavite tako v kulturno bogati prestolnici, Madridu, vendar se v poletnih mesecih bolj splača osredotočiti na obmorsko Barcelono. V dopoldanskih urah lahko dan začnete z Gaudíjevo arhitekturo: sprehodite se po slavnem parku Güell in mimo slavne Case Milà, ki oko pritegne s svojo valovito in organsko arhitekturo. Opoldne, ko sonce že pretirano pripeka, se umaknite na hladno: privoščite si tapas v eni izmed mnogih odličnih restavracij. Popoldne se lahko namenite na slovito 1,2 km dolgo La Ramblo – ta dolga ulica vam ponuja neverjetno izbiro trgovin in kavarn. Med turisti je zelo priljubljena, zato bodite pripravljeni na gnečo, prav tako pa se varujte pred žeparji. Poskrbite, da bodo vaši dokumenti vedno na varnem.

V Barceloni si nikar ne pozabite ogledati tudi slovite nedokončane Sagrade Familie, katere arhitekturni načrt je prav tako delo znamenitega arhitekta 19. stoletja, Antonija Gaudíja.
 

Kanarski otoki


 
Čudovita narava in dokaj dostopne cene sedmih španskih otokov, združenih pod skupnim imenom Kanarski otoki, že leta privabljajo na dopust mnoge turiste. Ne pozabite se ustaviti v nacionalnem parku Teide na slovitih Tenerifih, ki spada pod UNESCO-vo svetovno dediščino. Znotraj tega parka se nahaja nedelujoči vulkan, po dnu katerega se lahko zapeljete – dno meri kar 19 km. Krater je v resnici ostalina precej večje gore, katere vrh je razneslo pred približno tremi milijoni let, erupcija pa je za sabo pustila skoraj pol km visoke zidove. Na otoku Lanzarote si prav tako lahko ogledate nacionalni park s precej mlajšo zgodovino vulkanske dejavnosti kakor je park Teide – obiščite nacionalni park Timanfaya. Tenerifi so med turisti popularni tudi zaradi svojih čudovitih plaž in kristalno čiste vode – med najbolj znanimi sta Playa de Las Vistas in Playa del Doque.
 

Finska


 
Na prvi pogled se sliši nenavadno, pa vendar ni! Najvišje finske poletne temperature lahko dosežejo tudi do 35 stopinj Celzija, sonce pa sije tudi po 19 ur na dan, kar vam daje obilico časa za raziskovanje čudovite narave in preštevilnih jezer. Letos se Helsinkom obeta resnično vroče poletje – temperature so že maja dosegle kar 29 stopinj.

Naravne lepote Finske so resnično čudovite, saj so Finci zelo ponosni na svojo naravo in jo radi ohranjajo nedotaknjeno. So med najbolj okoljsko ozaveščenimi narodi v Evropi in posvečajo veliko pozornosti recikliranju, raziskava UN pa jih je letos razglasila za najbolj srečen narod na svetu.

Priporočamo, da ob svojem obisku obiščete tudi finsko savno, še posebej dimno savno (t. i. smoke sauna).
 

Francoska riviera


 
Če pa vas nobena izmed zgornjih opcij ni prepričala, je tu vedno Francija s svojim bogatim izborom odličnih vin, izbrano kuhinjo in prelepimi pokrajinami. Preživite dan v Nici, sprehodite se po monaškem botaničnem vrtu in oceanografskem muzeju ter ogled zaključite v prelepi katedrali. Odkrivajte naravne in kulinarične lepote Provanse in si oglejte muzej parfumov Musée Fragonard v kraju Grasse.

 

A. K. 

 

Viri:

https://www.planetware.com/tourist-attractions-/canary-islands-e-can-canary.htm

https://www.visitacity.com/en/monaco/itineraries/monaco-one-day-packed-itinerary-day-1

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-world-un-report

Komentarji
Morda vas bo zanimalo