V teh živilih dobiš največ koristnih beljakovin

Beljakovine so zelo pomembne za splošno zdravje in razvoj, vendar je pomembno, da z njimi ne pretiravamo in da izberemo takšne, ki našemu zdravju dejansko koristijo. Katere beljakovine so najbolj zdrave in kje jih najdeš?

Nekateri mlečni izdelki

Problem raznih nesladkanih in nemastnih jogurtov je, da so zdrave maščobe pogosto odstranjene in nadomeščene z drugimi, manj zdravimi, kot so npr. sladkor in različni ojačevalci okusov. Ko je hrani odvzeta naravna maščoba, ji je odvzet tudi okus in potem ga je potrebno nadomestiti. Okus se navadno nadomešča z že omenjenim sladkorjem. Priporočljivi mlečni izdelki so sveži sir (cottage cheese) in posneta skuta (preverimo nalepko) ter grški jogurt. Skodelica grškega jogurta ima približno 23 g beljakovin. Ne nasedajte prodajnim trikom »brez maščob«, saj je tem izdelkom velikokrat za okus dodan sladkor.

Morski sadeži in ribe

Najbolje je poseči po ribah, ujetih v domačem morju, sicer pa po skušah in predvsem lososu. Tuni se zaradi vsebnosti živega srebra raje izogibajmo. Losos je poln beljakovin in ena izmed najbolj zdravih rib, saj ne vsebuje živega srebra, ker ne je rib, ampak rastline. Poln je tudi omega-3 maščobnih kislin, zaradi poudarjanja le-teh pa so številne druge nemalokrat spregledane. Preden se lotimo nakupa lososa, moramo paziti, da ni gojen. V ribogojnicah jih pogosto hranijo z živili, ki temeljijo na soji in koruzi, kar lahko zmanjša vsebnost omega-3 maščobnih kislin, saj sta soja in koruza močno gensko spremenjeni rastlini. Na »farmah lososov« so ribe zaradi takega hranjenja pogosto blede, zato jih na rdeče pobarvajo kar z barvilom kantaksantinom. Poleg pečenega lososa si pripravimo kuhano blitvo ali skledo zelene solate in že imate hitro pripravljeno okusno kosilo.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo