Vibrator ali dildo – kaj izbrati?

Najsi jih uporabljate za svoje lastno zadovoljstvo ali pa kot del spolne igre s partnerjem – erotične igračke odlične za popestritev posteljnih aktivnosti in dober način, da je med rjuhami precej bolj vroče.

Pri izbiri, ki jo ponuja vaš najljubši erotik shop, se je včasih težko odločiti, kaj kupiti in preizkusiti. Tako dildoti kot vibratorji lahko ponujajo neslutene užitke – toda, kateri je pravi? Je med njimi kakšna razlika, saj besedi velikokrat zmenjamo. Kako sploh izbrati med tema dvema priljubljenima pripomočkoma in kakšne so njune prednosti?

Dildo – kaj je?

Dildo je erotična igrača, ki je v prvi vrsti namenjena penetraciji, vendar se lahko uporablja na več načinov. Dildo je praviloma falične oblike z definirano konico, ki spominja na človeški penis. Na voljo jih imamo v različnih stilih, materialih, obsegih in dolžinah.

Dildo je izjemno priljubljen zlasti med žensko populacijo, saj lahko izboljša številne spolne izkušnje – vključno s stimulacijo klitorisa, vaginalno penetracijo in analno penetracijo. Gre za erotični pripomoček, ki načeloma nima gibljivih ali mehaničnih delov.

Zgodovina nas uči, da je dildo najstarejši spolni pripomoček, saj so jih arheologi povezali  z dobo paleolitika (kameno dobo) – to je doba, ki nam je dala bohotno obdarjeno kamnito Willendorfsko Venero. No, nekatere predstavnike tovrstnih spolnih igračk najdemo tudi v obdobju antike. Očitno so bila to dobra obdobja za predstavnice nežnejšega spola!

Vrste dildov:

 • realistični dildo: gre za najbolj klasično obliko, ki spominja na penis. Prava izbira bo za vse tiste, ki iščejo igračko s podobno obliko in občutkom pravega penisa.
 • dildo iz stekla in kovine: glavna razlika v primerjavi s klasičnim je v materialu in občutkih pri uporabi. Steklo dobro zadrži temperaturo, kar pomeni da se ga lahko ogreje ali ohladi, s čimer boste poskrbeli za povsem nov občutek peneteracije. Oba materiala pa veljata za izjemno trpežna.
 • dvojni dildo: kot pove že ime, gre v tem primeru za dildo, ki je oblikovan dvostransko. Lahko je raven, v obliki črke U ali kot običajen umetni penis z dvema korenoma in glavicama.
 • dildo za strap-on: dildo, ki ga lahko namestimo na strap-on pasove.

Dildo lahko uporabljamo sami ali v dvoje. Nekateri pari pa z veseljem uporabljajo dildo, ki je oblikovan tako, da dodatno stimulira še G-točko.

Kaj je vibrator?

Vibrator je najbolj priljubljena erotična igračka za ženske, ki se od dilda razlikuje v tem, da vibrira oziroma pulzira, kar vodi v dodatno stimulacijo. Vibratorje najdemo v vseh mogočih barvah, oblikah in velikostih.

Vibratorje so sprva uporabljali kot medicinske pripomočke, ki naj bi zdravili žensko histerijo (beseda histerija izhaja iz grške besede za maternico – hystera – ker so verjeli, da je to le ženski problem.) Leta 1902 je Hamilton Beach patentiral prvi vibrator za prodajo. Tudi priljubljeni seriji Seks v mestu pa se imamo zahvaliti, da se o tem pripomočku pogovarjamo bolj odprto.

Glede na to, da je vibrator eden izmed najbolj priljubljenih erotičnih pripomočkov, poznamo veliko različnih oblik in namenov:

 • klasični vibratorji – praviloma ravne oblike, niso specializirani za stimulacijo točno določenega predela, uporablja pa se jih lahko za obe vrsti stimulacije, tako notranjo kot zunanjo;
 • vibratorji za G-točko – namenjeni stimulaciji G točke s praviloma ukrivljeno konico;
 • Rabbit vibratorji – tudi zajček vibrator, ki ima poleg klasičnega vibratorja tudi poseben nastavek za stimulacijo klitorisa;
 • realistični vibratorji – klasični vibrator z realistično obliko penisa;
 • mini vibratorji – pomanjšani klasični vibratorji, namenjeni predvsem zunanji stimulaciji klitorisa ali bradavičk;
 • vibratorji za pare – namenjeni za uporabo v paru, tudi med spolnim odnosom;
 • posebni vibratorji – vse vrste vibratorjev s posebnimi funkcijami (vrtljivi, dvojni ipd.) ali drugačno obliko;
 • pulzatorji – posebna vrsta vibratorjev, ki s pomočjo vgrajenih motorčkov namesto vibriracij oddajajo pulzacije, ki lahko ponujajo še bolj intenzivno stimulacijo.

Zaradi neverjetne raznolikosti vibratorjev je med njimi mogoče najti takega, ki ustreza vsem našim zahtevam. Naj bo solo ali v duetu – vibrator je zabavna popestritev aktivnosti pod odejo.

Osnovne razlike med dildom in vibratorjem

V nadaljevanju predstavljamo kratek povzetek osnovnih razlik med obema spolnima pripomočkoma. Za namen primerjave smo izbrali osnovne oziroma standardne modele. Pri obeh kategorijah imate tudi posebne modele, ki lahko izničijo kakšno od negativnih lastnosti, vendar bo cena temu tudi primerna.

Prednosti in pomanjkljivosti dilda:

Prednosti in pomanjkljivosti vibratorjev:

Katerega torej izbrati – dildo ali vibrator?

Preprostega odgovora na to vprašanje ni. Oba tipa seks igračk se lahko uporabljata individualno ali v družbi. Pomembno je, da ugotovite, kaj vam je pri seksu najbolj všeč. Vsekakor je treba poslušati svoje telo in svojega partnerja.

Kljub temu pa ponujamo nekaj smernic za lažjo izbiro:

 • Vibrator vas lahko stimulira povsod ter ponuja vrsto užitka, ki ga ne morete dobiti od partnerja. Vibrator priporočamo vsem, ki ste samski ali novi v svetu erotičnih pripomočkov in izbirate svojo prvo igračko.
 • Dildo je odličen za vse, ki si želite približek realnega penisa. V primerjavi z vibratorjem, je dildo tiha igračka, ki omogoča bolj diskretno uporabo.

Pulzi in vibracije ponujajo več stimulacije kot dildo, po drugi strani pa ima dildo z nekaj domišljije cel kup različnih možnosti.

Poznavanje različnih stilov erotičnih pripomočkov vam lahko pomaga, da se počutite veliko manj prestrašeni, ko gre za obisk trgovine, vendar je to še vedno lahko izkušnja, zaradi katere je novim uporabnikom seks igrač nekoliko neprijetno.

Raziščite najboljše igračke – tako za solo seks kot v dvoje – in vstopite v svet neverjetnih užitkov.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo